Фиеста на бялото вино в Испания

Празникът на бялото вино албариньо, който се провежда в продължение на пет дни с кулминация първата неделя от август в градчето Камбадос близо до Понтеведра в областта Галисия в Северозападна Испания, вече буди интереса не само на местните жители, но и на туристите. Фиестата, за която “Класа“ вече получи специална покана, е с национално значение като туристическа атракция, а от следващата година ще се опита да получи и международен статут. Става въпрос за втората най-стара винарска фиеста в Испания, световноизвестна с висококачествените си вина. През 1953 г. двама приятели решават да се състезават чие вино от предишната реколта е по-добро. Днес в продължение на пет дни над 150 000 местни хора и посетители дегустират вината из наредените щандове. Трите наградени вина се обявяват на официална церемония в неделя. Спортни събития, изложби, музикални и пиротехнически спектакли съпровождат всенародните веселби.
Един от най-любимите аспекти на местните любители на виното са оригиналните тениски, които различните сдружения носят по време на празниците. За тях по-важна е не конкуренцията, а най-вече приятелството сред неизчерпаеми количества вино и специалитети от Галисия. Сред препоръките за добро поведение съвсем логично на първо място е поканата за умерена употреба на алкохол, а и на храна. Виното да се пие винаги съпроводено с хранителен аперитив и да не се смесва с други напитки, съветват запознатите с резултатите от неспазването на тези препоръки. С приповдигнато настроение в по-късните часове на вечерта множеството се ориентира към концертите на открито, където танците невинаги са в тон с музиката, но в развоя на всеобщото шоу никой не обръща внимание на подобни детайли. Хапването и пийването на близките поляни, под полъха на морския бриз, е също неизменен елемент от празниците.
Албариньо е сорт бяло грозде, отглеждащ се в Галисия и Северна Португалия. Според легендата произходът му е от XII век, произведено за първи път от монаси. Заради своята деликатност сортът е бил на път да изчезне. Престижът на виното обаче не спира да расте през последните петдесет години успоредно с увеличаването на засадените с този сорт лозя. От регистрираните през 1987 г. едва четиринайсет изби, които го произвеждат, днес са близо 150, а от 1996 г. вече се отглежда и в Калифорния.

Станете почитател на Класа