Министерството на културата е осигурило 12,1 милиона лева за българското кино

За 2012 г. Министерството на културата осигури 12,1 милиона лева за създаване на нови български филми, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Тази сума е най-голямата, откакто е приет Законът за филмовата индустрия досега.
През 2003 г. са дадени 3,9 милиона лева, през 2004 г. – 3,7 млн. лева, през 2005 г. – 5,5 милиона лева, през 2006 г. - 5,5 милиона лева, през 2007 г. - 6,6 милиона лева, през 2008 г. – 10,9 милиона лева, през 2009 г. – 11,8 милиона лева, през 2010 г. - 9 милиона лева, през 2011 г. – 10,1 милиона лева, през 2012 г. – 12,1 милиона лева.
Както се вижда, сума в размер на 12,1 милиона лева българското кино никога досега не е получавало. И това става в година на икономическа криза. Възходът на новото българско кино е гордост за българската култура, затова усилията на Министерството на културата за осигуряване на достатъчно средства за нови български филми продължават и ще продължат и при обсъждането на предложенията за бюджета за 2013 година.
В момента се одобрява проектът за цялостен ремонт на филмотечното кино „Одеон” в София. Министър Вежди Рашидов осигури 1,5 милиона лева от бюджета на министерството за капиталови разходи за пълното обновяване на емблематичния киносалон, който ще стане истински представителен дом на българското и европейското кино и на родните кинотворци.
Междувременно Асоциацията на кинорежисьорите изпрати отворено писмо-декларация до министъра на културата Вежди Рашидов, в което се казва: „На Общо събрание на асоциацията беше разгледана ситуацията в българското кино след проведената сесия за нови игрални проекти на 28.05.2011 г. Българската асоциация на кинорежисьорите призовава филмовата общност и организациите, управляващи филмовия процес – Министерството на културата, ИА Национален филмов център и Националния съвет за кино при разрешаването на възникналия проблем да се придържат към спазване на Закона за филмовата индустрия и Устройствения правилник на ИА НФЦ. Българската асоциация на кинорежисьорите настоява за спешни промени в Устройствения правилник на НФЦ, за да се преодолеят капаните, които са заложени в него още от самото му създаване.“ Българската асоциация на кинорежисьорите призовава министъра на културата да инициира извънредно целево финансиране, извън планираната субсидия, на възможно най-голям брой филми от последната сесия. Високите оценки, които са получили филмовите проекти, са показател за неизползвания потенциал на българските творци от областта на киното.

Станете почитател на Класа