Калина Тасева с юбилейна изложба

Изложба на голямата българска художничка Калина Тасева се открива довечера в столичната галерия „Арте“ на ул. „Раковски“ 183. Картините на Калина Тасева отдавна са влезли в учебниците и в историята на българското изкуство. Калина е македонка - по произход и по дух. Малцина помнят, че знаменитите портрети на Левски и Миткалото, които познаваме от учебниците, са нейни. През цялата си творческа кариера изпитва пиетет към големите имена в българската история. Името й се свързва най-често с картината „Левски пред съда".
Образът на Апостола остава в съзнанието ни години наред точно с това изображение. Художничката успява да изрази вътрешната жар на героични фигури от българската история. Така творбите й оставят незаличима следа в изобразителното ни изкуство. От тях се усеща особена тъга, но и романтичност. Калина Тасева развива своя талант, работейки върху сюжети на историческа и възрожденска тематика, но създава произведения в почти всички жанрове.
Калина Тасева завършва през 1952 г. специалност живопис в Националната художествена академия, където нейни преподаватели са проф. Дечко Узунов и проф. Илия Петров. Член е на Съюза на българските художници от 1953 г., както и член-кореспондент на Съюза на австрийските художници "Кюнстлер Хаус".
Направила е около 20 самостоятелни и групови изложби в България и чужбина. Нейни платна са притежания на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, много от художествените галерии в страната и частни колекции. Носителка е на престижните награди за живопис „Владимир Димитров–Майстора“ ,„Захарий Зограф“ и „Никола Петров“.

Станете почитател на Класа