„Златно перо” за Павел Койчев и Хубен Черкелов

Скулпторът Павел Койчев  и художникът Хубен Черкелов, чиито произведения могат да се видят в момента в Музейната галерия за модерно изкуство, получават наградата „Златно перо” .  За седемнадесета година Classic FM радио и галерия „Макта” ще раздадат престижните награди в навечерието на 24 чай.  Призовете са за  изключителен принос към българската култура и изкуство.  Всяко златно перо е  под формата на брошка, изработена от 24-каратово злато, Церемонията е насрочена за  22 май от 11:00 часа в Националното музикално училище „Любомир Пипков”.
Павел Койчев, един от най-интересните съвременни БГ скулптори, взриви миналата година Венецианското биенале с нестандартната фигура „Виолетовата биволица“. Транспортирането на скулптурата до Града на дождите се превърна в истинска авантюра, а експонирането й в старинния Палацо Карминати на ул. „Санта Кроче“ бе една от сензациите на биеналето. В момента „Виолетовата биволица“ посреща ценителите на входа на Галерията за модерно изкуство на „Оборище“ 10.
Хубен Черкелов, който твори в САЩ, пък провокира венецианската публика със странни сюжети – мотиви от различни банкноти. Художникът използва в една от картините си сюжета на „Играчите на карти“ - прочутата акварелна рисунка на Пол Сезан, продадена неотдавна за баснословна сума на търг в Ню Йорк. Платното също може да бъде видяно на „Оборище“ 10 в експозицията „БГ павилионът от Биеналето във Венеция гостува в София“.
 Сред отличените със „Златно перо“ са маестро Михаил Ангелов, който тази година празнува 80-годишен юбилей, легендарната Стоянка Мутафова,  която продължава да играе на 90-годишна възраст, ФСБ, Теди Москов и Мая Новоселска за спектакъла „Едно малко радио”, сериалът „Стъклен дом”, оперната прима Олга Михайлова-Динова, писателят Калин Терзийски и  журналистът Петко Бочаров.  За първа година слушателите на Classic FM радио определиха един от носителите на престижното отличие за 2012 година, като най-много гласове за номинация получи Павел Балев за диска „Славянски арии” и за работата му в „Пръстенът на Нибелунга“ от Рихард Вагнер.Сред наградените са още поетът преводач Атанас Ванчев дьо Траси, фондация „Бахово общество в България“ - за представянето на пасионите от Й. С. Бах в България, уникалната образователна инициатива  "Фортисимо в клас", конкурсът  Viva Piano за пианисти – любители, с  инициатор и организатор - Даниела Дикова,  Международният фестивал на камерната музика в Пловдив,  фестивалът  A to JazZ Festival с инициатор Петър Димитров, фестивалът  Sofia Design Week.  „Златно перо“ ще получат и шефът на националното радио Валерий Тодоров , инж. Димитър Георгиев , компания „Роза импекс” - за подкрепа на българската култура и изкуство, директорът на „Телевизионни програми”, bTV Media Group,  Апостол Пенчев, шефката на СГХГ Аделина  Филева. Официалната церемония по връчване на наградите се провежда в рамките на Европейски музикален фестивал  със съдействието на Министерство на културата и Столична община.

Станете почитател на Класа