Кан 2012: Залог, че киното е живо

65-ият фестивал в Кан бе открит в сряда вечерта с пищно шоу. На откриването бе показана комедията „В царството на пълнолунието” на американския режисьор Уес Андерсън. Филмът с участието на Брус Уилис, Бил Мъри,Тилда Суинтън, Харви Кайтел и тийнейджърите дебютанти Кара Хейуърд и Джаред Гилман се състезава в конкурса. Специално за откриването и за представянето на лентата в Кан пристигнаха Брус Уилис, Бил Мъри и Едуард Нортън. Церемонията по откриването на кинофестивала в Кан се води от звездата от филма "Артистът" Беренис Бежо.
Малко встрани от булевард "Кроазет", в деня на откриването на фестивала вниманието успя да привлече и Саша Барън Коен. Сутринта комикът даде пресконференция за новия си филм "Диктаторът" пред хотела, където е отседнал, придружаван от две момичета, облечени като войници. Доведоха му и камила, на която той се качи, макар и малко трудно, а след това потегли с нея по булевард "Кроазет". Чувството му за театралност и нахалният му хумор събраха много любопитни.
Докато Барън Коен се движеше по булеварда, го заобиколиха десетки фотографи. Така уличното движение беше спряно и се наложи да се намеси полицията. След кратка разходка Барън Коен се върна в хотела си.
Фестивалът продължава до 27 май, в него ще вземат участие 91 филма. В конкурсната програма се състезават 22. Председател на журито тази година е италианският режисьор Нани Морети. В журито са британската режисьорка и сценаристка Андреа Арнолд, френската актриса Eманюел Дево, германската актриса Даян Крюгер, британският актьор Юън Макгрегър, американският режисьор Александър Пейн, хаитянският режисьор Раул Пек, дизайнерът Жан Пол Готие. 65-ият фестивал в Кан ще бъде закрит с прожекция на „Тереза Дескейру” на френския  режисьор Клод Милер.
България ще бъде представена на кинофестивала в Кан с документалния "Последната линейка на София" на режисьора Илиян Метев, който участва в конкурса на 51-вата Седмица на критиката.

Станете почитател на Класа