БГ тийнейджърка влиза в експедицията „Рута Кецал“

Александра Мирослав Младенова, от Испанската гимназия „Мигел де Сервантес” в София, бе избрана да представи България на XXVII издание на „Рута Кецал ББВА“. Посланикът на Испания Хосе Луис Тапиа и г-жа Селиа Арана Ресола, съветник по образователните въпроси, вчера връчиха официално на Александра необходимата екипировка за експедицията.
За участие в програмата се изисква много добро ниво на владеене на испански език, отличен успех от училище, да бъде социална личност, адаптивна и в добра физическа форма. На първата фаза на конкурса кандидатите трябва да представят изследователски проект по теми, свързани с експедицията, а на втората фаза трябва да защитят проектите си на лично интервю пред комисията за избор на победител. Темата на конкурса е подбрана специално, тъй като през тази година Испания отбелязва 200 години от приемането на Конституцията от Кадис - една от най-либералните за времето си. Победителката в състезанието, Александра, представи ръчно изработен проект на тема „Конституцията от Кадис от 1812 г.”, представляващ марионетен театър, заедно с изследователския писмен проект, книжка с диалози на театралната пиеса и ДВД със запис на пиесата.
В тазгодишното издание на „Рута Кецал“ ще вземат участие 225 младежи, родени през 1995 или 1996 година, от 53 държави. Младежите ще вземат участие в образователно и приключенско пътуване, което ще обиколи Колумбия и Испания от 18 юни до 25 юли. Под патронажа на банка ББВА експедицията „Рута Кецал 2012“ („Пътят на Кецала“) носи заглавието „Кралската ботаническа експедиция на Новото кралство на Гранада”. В Колумбия експедицията ще посети най-емблематичните места в Кралската ботаническа експедиция, подтикната от известния испански лекар, ботаник и зоолог Хосе Селестино Мутис, а в Испания, след посещение на Мадрид, ще отпътуват за Кадис, където тази година се чества 200-годишнината от създаването на Конституцията от Кадис. Експедицията ще пътува също така и до Малага, Картахена и Севиля.

Станете почитател на Класа