Голо тяло, цветя и тръни от четката на Генчо Денчев

Ретроспектива на Генчо Денчев, един от големите майстори на родната живопис, събира на 11 май почитателите на художника в салоните на СБХ. Поводът – юбилейната изложба на твореца. Генчо Денчев е роден през 1932 г. в София. През 1956 г. завършва Художествената академия, специалност „Живопис”. Неговите учители са Ненко Балкански, Дечко Узунов, Илия Петров, Илия Бешков. През годините Генчо Денчев организира много самостоятелни изложби в страната и чужбина - Кипър, Сирия, Братислава, Кувейт, участва и в редица мащабни колективни експозиции. По различни поводи той излага в Хамбург, Москва, Базел, Сицилия, Истанбул, Германия, САЩ. Носител е на наградите на Съюза на българските художници за голо тяло и за портрет. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, различни галерии в страната, както и частни сбирки в България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Финландия, Швеция, Швейцария, САЩ, Мексико, Венецуела, Кувейт, Кипър, Сирия, Гърция, Австралия, Япония, Русия. Работи в областта на илюстрацията и живописта. Оформя и илюстрира стотици книги. На два пъти получава високи отличия в национални изложби за портрет - на Йордан Йовков, Богомил Нонев, Дора Габе и други светила на българите. Обсебен от красотата на природата, художникът активира върху платната неустоимата, мимолетна екзалтираност на цветята - в цялата им неизброима хубост и множественост. Дори магарешкият трън царства, пищен и недосегаем, в търсената сюжетна многопластовост на натюрморта.
Генчо Денчев обича живота без отказ. И ще го рисува до без отказ, в неизброимо красивите му варианти, намирайки за всяка картина единствено точната тема, цветност, композиция и емоция. За да получи зрителят усещане за сладостта на напълно узрелия творчески плод.
Изложбата, която предстои да видим на „Шипка” 6, представя избрани живописни творби – пейзажи, голо тяло и така обичаните от художника натюрморти с цветя и тръни. Живописта на Генчо Денчев е разнообразна, простирайки се от реалистично изградените женски фигури до ярките цветни петна на неговите пейзажи.

Станете почитател на Класа