Наградите „Тони“ събират Хю Джакман и Рики Мартин

Актьорът Хю Джакман ще получи почетна награда „Тони“ за изключителния си принос към театъра и усилията си за събиране на средства за благотворителни цели, съобщават британски медии. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 10 юни.
Въпреки че последното шоу на Джакман Back on Broadway не може да бъде включено в номинациите в категориите за най-добра пиеса или мюзикъл, актьорът все пак ще бъде централна фигура на 66-ата церемония по раздаването на наградите тази година.
Джакман успя да събере над 857 740 долара за благотворителната организация Broadway Cares, като продаваше на търг ризите си след всеки концерт. Той също така постави рекорд за най-голяма седмична печалба, като шоуто му спечели над 2 милиона долара в последната си седмица.
Мюзикълът „11“, който разказва любовната история на ирландски поп певец и чешка емигрантка, продавачка на цветя в Ню Йорк, спечели цели 11 номинации за авторитетните награди „Тони“. Това стана ясно, след като списъкът с номинираните бе изчетен от двама актьори в обществената библиотека в Ню Йорк.
30 продукции са номинирани за най-различни награди в различните категории на „Тони“. Сред заглавията са Leap of Faith, Newsies и Nice Work If You Can Get It, които се играят на Бродуей. За най-добра постановка в категорията за драматичен театър претендират Clybourne Park на Брус Норис, Other Desert Cities на Джон Робин Бац, Peter and the Starcatcher на Рик Елис и Venus in Fur на Дейвид Ив.
Мюзикълът „Евита“ с участието на порториканеца Рики Мартин и аржентинската певица и актриса Елена Рохер също се сдоби с няколко номинации. „Евита“ ще участва за най-добра повторна реализация заедно с Follies, The Gerswhins Porgy and Bess и Jesus Christ Superstar. Самият Рики Мартин произведе неотразимо впечатление, след като изигра Че Гевара в прочутия мюзикъл и застави специализираната преса да му посвети страници.
Освен това „Евита“ ще се опита да отнесе и приза за поддържаща мъжка роля – за Майкъл Серверис, който играе Хуан Перон, както и приза за хореография, дело на Роб Ашфорт.
Борбата за най-добра главна роля в категориите за мъже и жени също ще бъде много оспорвана, защото за този приз се борят по традиция най-известните имена от афиша на Бродуей.
Наградите „Тони“ са учредени през 1947-м на името на актрисата Антоанет Пери, която е била продуцент и режисьор на нашумели постановки.

Станете почитател на Класа