Сюжет от „Картоиграчите“ на Сезан оживява на „Оборище“ 10

Сюжетът на прочутата серия „Картоиграчите“ на Пол Сезан, претворен в две живописни платна на Хубен Черкелов, може да бъде видян в Галерията за модерно изкуство в София до 27 май. Както е известно, Хубен Черкелов рисува по сюжети от банкноти. Така е и в случая с „Картоиграчите” - находчивият съвременен художник Хубен Черкелов е използвал банкнота от 100 франка. Самата банкнота пък е базирана на оригиналната гравюра, дело на Ундрюкер Пфун. Банкнотата е издадена между 1997 и 1998 г. във формат 133 мм/80 мм. Хубен изобразява и двете страни на банкнотата. В едната живописна работа отдава почит към самия Сезан, а в другата поставя на преден план сюжета “Картоиграчите”, емблематичен за епохата и битието на френския импресионист.
Докато софийските ценители на модерното изкуство могат да се насладят на прелюбопитните вариации по темата „Картоиграчите“ на „Оборище“ 10, оригиналът на Пол Сезан бе продаден на търг на Christie’s в Ню Йорк. Търгът бе шумно анонсиран в продължение на няколко месеца поради уникалния характер на творбата. Да припомним историята на „Картоиграчите“.

Историята

С акварел под формата на подготвителен етюд Сезан е стартирал прочутата серия от пет платна, озаглавена „Картоиграчите“. Те са реализирани в периода 1890– 1896 г.
Удивително запазен, в охра и светлосиньо, този етюд акварел е доказателство за творческия процес на гения. Миналата година единственото платно от серията, което бе останало като частна собственост, бе продадено в Катар за 250 млн. долара. Цифрата е рекорд за произведение на изкуството, смятат експертите.
Като етюд, изработен с акварел, „Картоиграчът“ е уникален, защото не е предшестван от подобни рисунки с молив. Всъщност става въпрос за завършена рисунка, защото майсторът не е имал нужда да я скицира предварително.
„Серията от пет платна на тема „Картоиграчът“ е сред най важните, възлови творби в съвременното изкуство. Мнозина художници опитаха да повторят стъпките на Сезан, но не успяха“, коментира Шарън Ким, директор на отдела за импресионистично и модерно изкуство на Christie's в Ню Йорк. Поради големия интерес етюдът на Сезан бе изложен публично в Женева само за два дни – на 17 и 18 април. Доскоро се смяташе, че той е загубен за публиката в далечната 1953 година. Неочаквано той бе открит в колекцията на д-р Хайнц Айшвалд, известен педиатър в Тексас. Самият сюжет на етюда е семпъл – играч на карти със сако и шапка, седнал на маса. Преди да бъде намерен оригиналът, са били известни няколко черно-бели снимки на етюда, като никой не е подозирал в какви цветове е оригиналът.

Станете почитател на Класа