Петя Илиева танцува в галата „Звезди на българския балет”

Петя Илиева, примабалерината на Финландския национален балет, сбъдва най-после една своя мечта – да гостува на българска сцена. Тя дойде в България, за да представи изкуството си в бляскавата балетна галавечер на 29 март в НДК. Петя Илиева ще си партнира с виртуозния солист на Софийската опера и балет Александър Александров в избрани фрагменти от романтичния балет „Силфида” по хореография на Август Бурнонвил.
В края на миналия месец на сцената на Финландската национална опера Петя Илиева дебютира в ролята на Сванилда в премиерния спектакъл на балета  „Копелия”, хореография на Мърк Ребард. Предстои й дебют в ролята на Гамзати в новата постановка на „Баядерка”, хореография на Наталия Макарова. В края на сезона й предстои участие в премиерата на  модерен балет на хореографа Йорма Ело. Петя Илиева завършва Държавното хореографско училище в класа на Силвия Томова и е една от най-любимите ученички на балетната прима.
Започва своята професионална кариера в Националния театър в Рощок, Германия, където танцува през периода 1995-97 г., а от 1997 до 2000 година е солистка на  Кралския балет на Дания. В продължение на два сезона – 2000/01, е солистка на Националния балет на Норвегия, а от 2001 г. досега е сред първите солисти на Финландския  национален балет. Петя Илиева има богат репертоар, който включва главните роли от балетите „Лебедово езеро”, „Спящата красавица”, „Жизел”, „Силфида”, „Лешникотрошачката”, „Анна Каренина”, „Пепеляшка”, „Ромео и Жулиета”, „Баядерка”, „Копелия”, „Шехерезада”, „Дон Кихот”, „Манон”, „Укротяване на опърничавата”, както и в различни модерни и неокласически постановки.

Станете почитател на Класа