„България на длан” гостува на Galleria Burgas

Уникалната триизмерна изложба „България на длан” идва в Бургас. След години преместване в различни столични зали сега експозицията е приютена от Galleria Burgas.
Умалените копия на най-прочутите забележителности, свързани с историята на България, ще бъдат представени на втория етаж на търговско-развлекателния център върху площ от 800 кв. м. Експозицията ще отвори врати на 15 май, веднага след официалното откриване на мол Galleria Burgas.
„България на длан” за първи път ще бъде експонирана на място с директен туристически поток. За първи път у нас търговско-развлекателен център си поставя за цел да презентира и рекламира страната, с което се превръща в културен и образователен център.
Изложбата ще даде възможност на туристите да обходят България само за час, да надникнат в най-тъмните кътчета на крепостта в Царевец, да чуят изстрела от първата пушка в Копривщица, дала началото на Априлското въстание, да отскочат дори до желязната църква „Свети Стефан” в Истанбул. В съседство всички усещания за страната ни ще придобиват звук, вкус и мирис чрез организираните дегустации, фолклорни концерти и представяне на българските традиции, за които също ще бъде отредена специална презентационна зала. Така Galleria Burgas ще прибави към концепцията за моловете от ново поколение още един щрих – познавателния, може би ще се превърне и в самостоятелна туристическа дестинация.
Експозицията съдържа 29 макета – точни копия на известни български паметници на културата. Изработени в мащаб от 1:40 до 1:800, те създават пълната илюзия за туристическа обиколка из страната. Тук са Казанлъшката гробница, Мадарският конник, крепостта „Баба Вида”, Асеновата крепост, несебърската църква “Христос Пантократор”, покритият мост в Ловеч, корабът “Радецки”, храм-паметник “Александър Невски”, варненската катедрала “Св. Богородица” и други съкровени за българската история паметници. Единствените неумалени, а уголемени макети са на българските златни съкровища, изработени също от злато. Всъщност всички макети са създадени с материали, от които са изградени оригиналите. Затова изработката им е скъпа и бавна. Пресъздаването на един обект отнема между 4 и 8 месеца и струва 14-18 хил. лв. Изработва ги екип от видни български макетисти, скулптoри, осветители и озвучители, обединени в ателие „България на длан”.
Експозицията „България на длан” премиерно бе показана във Велико Търново, след това бе в Брюксел по време на подписването на договора за присъединяването към ЕС, а третата дестинация бе Свищов. Сега в Бургас идва с новаторски елемент. Досега изложбата винаги е била театрално представяна в голяма зала с общо осветление и озвучаване. Galleria Burgas дава възможност да се експериментира нов начин и всеки от експонатите да „оживява” индивидуално със свой звук и светлина. Ще има и миниработилница, в която всеки желаещ с помощта на специалист ще може да опита да сглоби макет от хартия.
Авторите на „България на длан” очакват предложения за знакови сгради в Бургас, които да бъдат включени в експозицията.

Станете почитател на Класа