"Историите са живи, когато се помнят" с Гран при на "София филм фест"

Филмът "Историите са живи, когато се помнят" на бразилската режисьорка Жулия Мурат, копродукция с Аржентина и Франция, спечели голямата награда на 16-ия международен "София филм фест" - статуетка и 5000 евро. Наградата бе присъдена от международното жури с председател британския режисьор Дейвид Макензи.
Режисьор на този филм е родената през 1979 г. Жулия Мурат. Тя е завършила университета по графичен дизайн в Рио де Жанейро и филмовото училище "Дарси Рибейро". Снимала е късометражни филми, експериментални видеоклипове, реклами и видеоинсталации. Има опит като монтажист, асистент-режисьор и асистент-оператор.
Филмът разказва за възрастната Мадалена, която живее със спомените за миналото и за покойния си съпруг. Един ден се появява млада фотографка, която я извeжда от унеса ù. Рита е дошла в призрачното село Жотуомба, където времето, изглежда, е спряло...
"Аве" на Константин Божанов получи четири награди - за режисура - диплом, статуетка и 1000 евро, за най-добър балкански филм - диплом, наградата на "Кодак" за най-добър български игрален филм, наградата на Гилдията на българските кинокритици и кашон вино "Ars Longa" и 1000 евро, осигурени от "Домейн бояр".
Отличията бяха връчени в събота вечер в Зала 1 на НДК.
Специалната награда на журито - диплом и статуетка, заслужи американският филм "Вълшебната долина" на режисьора Джафи Зин.

"Джеймисън“ за 15-минутния "Сутрин" на Неда Морфова

Наградата "Джеймисън" (Jameson) за български късометражен филм бе присъдена на филма "Сутрин" на Неда Морфова. Отличието е диплом, статуетка и 6000 евро, осигурени от Jameson Irish Whiskey. Разказва се за 15-годишно момиче, което е задържано в дискотека след 22 часа. Нейните незаинтересовани родители не могат да я приберат и затова отегчен полицай решава да я закара до дома й, макар това да е против правилата.Филм за промяната в отношенията на двама самотни непознати по време на краткото пътуване.
Журито на ФИПРЕССИ награди филма "Враг" на сръбския режисьор Деян Зечевич, копродукция с Босна и Херцеговина, Хърватия и Унгария.

ЮНЕСКО подкрепи документална лента

Победител в документалния конкурс е иранският филм "Това не е филм" на Моджтамба Миртахмасб и Джафар Панахи. Наградата е предоставена от ЮНЕСКО. Тази година за първи път световната организация подкрепи конкурса за документален филм на „София филм фест“. Филмът е пренесен тайно от Иран до Франция на флашка, скрита в сладкиш. В него се проследява един ден от живота на Джафар Панахи, световноизвестен ирански сценарист и режисьор, поставен под домашен арест.
Заснет почти изцяло в апартамента на Панахи в Техеран, той показва как режисьорът творчески изразява безсилието си пред забраната да се занимава с това, което най-много обича - киното. Той е известен по цял свят с филмите си "Белият балон", "Кръгът" и "Засада". Поставен е под домашен арест и има 20-годишна забрана да снима филми, да напуска Иран или да говори пред медиите.
Журито на балканския конкурс присъди поощрителни награди на актьорите от гръцкия филм "Алпи" на Йоргос Лантимос и от турския "Гишето" на Толга Карачелик.
Наградата на публиката спечели "Пънкът не е мъртъв" на македонския режисьор Владимир Блажевски.
С минимален бюджет режисьорът и сценарист Владимир Блажевски се отправя по пътя на независимото кино за хора, за които пънкът не е просто музика, а целият им живот. Той си служи и с черен хумор, за да се докосне до по-сериозни теми и благодарение на документалните техники, които използва, успява да постигне  усещане за абсолютна убедителност.

Четирима с Наградата на София

На 16-ия "София филм фест" Наградата на София на Столичната община за цялостен принос към световното кино беше връчена на четирима режисьори - Георги Стоянов (България), Нури Билге Джейлан (Турция), Данис Танович (Босна и Херцеговина) и Хю Хъдсън (Великобритания).
Асоциацията на филмовите продуценти в България връчи новоучредената си награда - за особен принос в популяризирането на българското кино - на екипите на "София филм фест" и "София мийтингс".
На фестивала бяха представени 260 филма от 52 държави. Над 300 бяха международните гости - режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти.

Станете почитател на Класа