Как ирландското уиски дава рамо на културата

Всички знаят, че Jameson е ирландско уиски,  тройно дестилирано, което отлежава и се бутилира по един и същи начин от 1780 г. И че е удоволствие да го дегустираш в приятна компания. Но не всички си дават сметка, че марката подкрепя значими културни събития, които не само допринасят за имиджа по света, но и провокират ярък социален отзвук в обществото. Jameson дава рамо например на едни  от най-големите филмови фестивали по целия свят - Jameson Dublin International Film Festival,  Belfast Film Festival, Jameson Empire Awards, Tribeca Film Festival и други. През 2003 г. Jameson Irish Whiskey се обвързва за първи път и с шестото издание на международния „София филм фест“ и оттогава е негов генерален спонсор. Това е и годината, в която уискито е представено официално на българския пазар. “Както при всеки нов продукт, трябваше много внимателно да изберем събитията и имиджа, с които да обвържем марката”, обяснява Елена Илиева, маркетинг мениджър на “Перно Рикар България”. Една от стъпките, които Jameson предприе, за да се сроди и с българския потребител, безспорно е празникът на Свети Патрик.  Празник емблематичен, неповторим и пълен с изненади.



17 март – Денят на Свети Патрик
 
Кралят на британския соул и фънк Нейт Джеймс  пристига в България за Деня на Св. Патрик, разказва пред „Класа” Елена Илиева, маркетинг мениджър на „Перно Рикар България“,  фирмата - организатор на събитието.
Срещата на култовия изпълнител с българската публика е в събота, 17 март, в „Рейнбоу плаза“, където Нейт Джеймс  ще се включи в партито на Jameson заедно с друга знаменитост  - Лейк ъф Афро. За трети пореден път столицата ни ще бъде част от глобалното парти на Jameson  Другите две дестинации, които се включват в живата връзка, са Дъблин и Дубай.  От тези градове партито ще бъде излъчвано на живо онлайн. „Надяваме се на страхотен празник и очакваме много гости”, разказа за „Класа” Елена Илиева.
След запомнящите се гостувания на Jameson парти са Chocolate Puma, Kraak & Smaak, Laura Vane and The Vipertones, тази година глобалното парти ще е още по-атрактивно. За това безспорно ще допринесат Нейт Джеймс и Лейк ъф Афро. Кралят на UK соула (Radio 1 Online) Нейт Джеймс  дебютира на сцената през 2005 г. с албума Set The Tone. В парчетата се долавя силното влияние на легенди като Марвин Гей, Принс и Стиви Уондър. Паралелно с изявите и записите на албумите му, го следват и наградите за „Най-добър дебют“ и „Най-добър RnB изпълнител“ (MOBO Awards), за „Най-добро соул изпълнение“ (Kickers Urban Music Awards), за „Най-добър албум“ и за „Най-добър неосоул музикант“ (Urban Music Awards). Концертите на Нейт заразяват с духовитост и енергия. Музикантът има десетки участия по фестивали, на повечето от тях е хедлайнер.
След Нейт Джеймс ритъма на българското Jameson Global Party ще поеме специалистът по фънк, хип-хоп и соул – англичанинът Лейк ъф Афро.  Това е музикантът, овладял инструменти като пиано, саксофон, барабани и китара, преди да навърши 18-ата си година. Изпълнителят е бил подгряваща звезда на музикални светила като Maceo Parker, Quantic, Breakestra, The Rebirth, Flevans, The Baker Brothers и Jon Kennedy.  Гостите на партито ще се насладят на куп екстри. Чрез директна видеовръзка шведи, французи, руснаци, немци ще наблюдават от големи екрани пънк инди идолите Razorlight на сцената в Дъблин, както и Нейт Джеймс и Лейк ъф Афро в София. За всички, които нямат възможността да присъстват, трите партита ще бъдат излъчвани пряко в YouTube, официалната фен страница на Jameson във Facebook и на www.jamesonwhiskey.com.
 
Основен спонсор на „София филм фест“
 

„Перно Рикар България“  е основен спонсор на „София филм фест“, разказва Елена Илиева.  В рамките на фестивала за десета поредна година даваме наградата на Jameson за късометражни филми За избор на 12-те заглавия тази година  бе поканена селекционна комисия в състав: Камен Донев, Геновева Димитрова, Мариан Вълев, Крум Родригес и Павел Веснаков (носител на наградата Jameson за 2011 г.). От изгледаните 81 филма бяха селектирани „Адаптация” на Петя Златева (анимационен), „Баща” на Иван Богданов и екип (анимационно-документален), „В крак с времето” на Антон Парталев (документален), „Жълто куче” на Мария Николова (игрален), „Олег Тянков - художникът живописец” на Владимир Андонов (документален), „Отивам в Италия” на Ивайло Марков (игрален), „Резерват „Северозапад” на Пламен Николов (документален), „Сутрин” на Неда Морфова (игрален), „Че сме се видели” на Яна Б. Таваниер, Стефан Кръстев и Андрей Гетов (документален), „Яловина” на Михайло Коцев (игрален), Merci на Господин Неделчев-Дидо (анимационен) и Rew Day на Свилен Димитров (анимационен). Международното жури на „София филм фест“ ще посочи Jameson победителя. Наградата е парична - 6000 евро „Идеята ни е документалното и късометражното кино да се възродят, да достигнат своите звездни мигове, пояснява Елена Илиева. Мнозина от наградените досега вече са утвърдени имена в документалистиката.  Тази година проведохме и друг конкурс, но за непрофесионалисти– римейк  на известен филм. Финалът на този конкурс е в Лондон на 23 март - там ще се представят и българските победители. Става дума за анимацията римейк на „Едуард Ножиците” на режисьора Росен Илиев,  която грабна голямата награда Jameson Empire Done in 60 seconds. Този конкурс е  един от най-атрактивните киноконкурси за годината. Надпреварата противопоставя ленти на талантливи режисьори от повече от 19 държави, като тази година зрителите имат и възможност да гласуват за своя фаворит в специалния канал на конкурса в YouTube (youtube.com/jamesonempirediss). На финала в Лондон международно жури ще избере най-добрите 5 филма от целия свят. Щастливите финалисти ще присъстват на звездната церемония по връчването на наградите на списание EMPIRE, едно от най-авторитетните в света на киното.
 
„CHIVAS 12 стола“ събира авторитети и млади таланти

Авторският проект „CHIVAS 12 стола“ на „Перно Рикар България“ е серия от специализирани дискусии, която включва 12 дискусионни срещи в 12 месеца по критични теми в предварително набелязани сфери. Форматът на всяка от  срещите е замислен така, че на 12-те стола да седнат шестима утвърдени професионалисти и шестима млади, развиващи се таланти в сферата, която е предмет на обсъждане, разказва Елена Илиева. Това е платформа, в която най-изявените в определена област се срещат с млади и амбициозни професионалисти, което тепърва ще се доказват и ще вървят по стъпките им.  За 2012-а сме планирали шест събития, за следващата година – още шест.  Вече минаха темите „Архитектура”, „Информационни технологии”, „Реклама”, през март ще дискутираме по темата „Финанси“. Хората имат нужда да говорят, ние само задаваме формата, в който да го правят. Оказа се, че този формат е удачен – шест утвърдени имена говорят с шестима млади. Всяка дискусия завършва с манифест, в който са записани основните идеи, по които участниците са дискутирали.  Манифестът, който бе приет след дискусията на тема „Архитектура”, бе подписан от над 100 архитекти. Този документ бе внесен в парламента.

Станете почитател на Класа