“Английският съсед“ прескочи до Лондон

Ако сте гледали телевизионния сериал на БНТ “Английският съсед” на режисьора Дочо Боджаков, сигурно си спомняте, че Джон от българското село Плодородно често се отбиваше в “Лондон”. Така се наричаше местната кръчма.
Ето че дойде време Джон да прескочи за няколко дни до същинския Лондон. На 24 февруари в британската столица, в залата на Българския културен институт, се състоя прожекция на една серия от телевизионния филм “Английският съсед”. Залата беше препълнена с любопитни зрители – повече българи, но между тях и англичани. Местата не достигнаха, а някои от закъснелите останаха навън.
След прожекцията се състоя среща разговор с двама известни актьори от сериала – Татяна Лолова и Лесли Грантъм, който изигра ролята на английския съсед. С тях беше и сценаристът на филма и автор на популярния роман, писателят Михаил Вешим. Тримата отговориха на многобройните въпроси на публиката. А пък българската публика показа, че макар и далеч от родината, следи родното кино и литература. Доста от присъстващите бяха чели книгата или пък бяха гледали сериала по БНТ.
Срещата протече сред усмивки, на моменти преминаващи в бурен смях и ръкопляскания. И трая доста дълго, сякаш на зрителите не им се искаше да свършва. Накрая гостите получиха цветя и дадоха автографи. После заедно с публиката вдигнаха по чаша българско вино за още такива срещи в още по-големи зали.
А още интересни срещи предстоят в Българския културен институт в Лондон. Директорката Светла Дионисиева е замислила амбициозна програма, с която да представи в английската столица много известни имена от българската култура.

Станете почитател на Класа