Мерилин Монро е музата на 65-ия кинофестивал в Кан

Мерилин Монро е музата на предстоящия кинофестивал в Кан, който по традиция ще се проведе през май, съобщиха световните агенции. 50 години след смъртта на кинолегендата нейните съвременни колеги ще й отдадат почит, като споменат името й на най-престижния европейски кинофорум. През август 1962 г. Мерилин Монро бе намерена мъртва в хотелска стая в Лос Анджелис, когато бе едва на 36 години. Оттогава до наши дни се спекулира и със смъртта й, и с противоречивия й жизнен и творчески път. Афишът на фестивала, който вече бе разпространен в киносредите, показва черно-бяла снимка на Мерилин, с която всъщност ще бъде отбелязано 65-ото издание на феста. На черно-бялата фотография с автор Ото Л. Бетман Монро съблазнително духа свещ на торта. Дизайнер на плаката е парижката агенция The Bron. Плакатът с лика на Мерилин ще залее Лазурния бряг месец преди старта на събитието. По подходящ начин ще бъде почетена паметта на великата актриса по време на фестивалните дни.
Фестивалът в Кан е храм на светската шумотевица, на гламура, на киното, на блясъка и на романтичните нощни фиести. А какъв по-хубав символ за такова събитие от лика на вечната Мерилин Монро, коментират кинокритиците.
Вече се знае, че кинолегендата Нани Морети ще бъде председател на международното жури на феста, който ще стартира на 16 май. Италианецът вече даде първите си интервюта по този повод.
Международният филмов фестивал на Кан е един от най-престижните кинофоруми в света. Провежда се в Кан, Южна Франция. Открит е на 1 септември 1939 г. с филма „Гърбушкото от „Нотър дам“. Датата обаче се оказва съдбовна не толкова за провеждането на фестивала, но и за цялото човечество – нацистка Германия напада Полша и избухва Втората световна война. Възраждането на фестивала е през 1946 г., когато се провежда от 20 септември до 5 октомври. След това се организира всяка година през май с малки изключения. До 2002 г. се използва името Филмов фестивал на Кан.
Фестивалът е посещаван от много кинозвезди и е популярен начин за кинопродуцентите да започнат новите си филми и да продадат работата си на дистрибуторите, които идват от цял свят. Най-престижната награда, давана в Кан, е „Златната палма“ за най-добър филм. Журито на фестивала, съставено от международна селекция от кинотворци, раздава и други награди като „голямата награда“.

Станете почитател на Класа