Вяра Начева събира балетни звезди в НДК

Вяра Начева – примабалерина на Щаатсопер, Берлин, Петя Илиева – солистка на Финландския национален балет, Момчил Младенов – звезда на „Сюзан Фарел балет”, и Сергей Сергиев – хореограф в Indiana Ballet Conservatory, се събират в София на 29 март, за да танцуват заедно в зала 1 на НДК. Топзвездите на родната балетна сцена ще зарадват почитателите на Терпсихора с блестящ танцов спектакъл. Концертът е вторият от инициативата на Фестивална програма "Приятели на България" за подкрепа на българската култура "...Туй, що не гасне!". Ще им партнират артист- солисти от Националната опера и балет, както и младите балетисти от Националното училище за танцово изкуство.

Програмата е повече от атрактивна!  Петя Илиева и Александър Александров ще се изявят във фрагменти от “Силфида" -  балет, чиято хореография на легендарния датски артист Август Бурнонвил от далечната 1836-а е запазена до днес.

Балетното чудо Вяра Начева, Емил Йорданов, Петя Илиева и Трифон Митев ще претворят фрагменти от един от най-известните балети на Чайковски - „Лебедово езеро“. Очарователната Марта Петкова и Момчил Младенов, заедно с Вяра Начева и Емил Йорданов, са избрани за съвместна изява в „Спящата красавица“ и „Лешникотрошачката“. Дуетът Диляна Никифорова и Росен Канев пък ще блесне в балета „Кармен" по музика на Бизе-Шчедрин. Едно от най обичаните балетни заглавия на всички времена - „Дон Кихот“ на Минкус, ще бъде представено от примата на националния ни балет Веса Тонова и Никола Хаджитанев, както и от Марта Петкова, Росен Канев и ансамбъла на Софийската опера.
Страстно танго ще видим в изпълнение на Сара - Нора Кръстева и Момчил Младенов.
Сергей Сергиев ще импровизира върху музикални импресии, а Диляна Никифорова ще представи танц, вдъхновен от музиката на Корсика.
По покана на Цветан Иванов, управител на програмата, специални гости отново ще бъдат артистите от Дома за ветерани на културата и изкуствата.



Станете почитател на Класа