Ателие Poligrafa показва творби на Кристо

Творби на Христо Явашев-Кристо, които документират някои от най-мащабните му проекти, могат да се видят в новата изложба на Галерията за модерно изкуство. Става дума за експонати, издадени от ателие Poligrafa в Барселона, което повече от 30 години издава много произведения, повечето от които доста трудни за реализация поради колажите и опаковъчната техника на артиста. Между тях е малоформатният обект „Опакованият телефон“, както и графики и фотографии, представящи грандиозните проекти: „Опакованият монумент на Виторио Емануеле“, „Опакованият фонтан“, „Завесата над долината“, „Бягащата ограда“ и, разбира се, „Портите“ за Сентръл парк в Ню Йорк. Особено ценни в селекцията са ръчно подписаните литографии с колаж от оригиналните материи, които Кристо използва за проектите си.
Новата изложба бе представена от президента на галерията Деница Атанасова-Гергова и Хосе Алой, артдиректор и съсобственик на ателие „Полиграфа”. Очарователната Деница се появи в галерията в перфектна форма, макар че само преди две седмици стана майка на втората си дъщеря Нарая. „Щастлива съм да ви посрещна отново в галерията след изключително успешната изложба на Хуан Миро”, сподели Деница Атанасова-Гергова. Тя припомни, че последната изложба на „Оборище” 10 , посветена на Хуан Миро, бе високо оценена и намери многобройна публика в София - над 10 000 души посетиха „Градините на Миро”
Новата експозиция на „Оборище” 10 обединява имената на Кристо, Антъни Тапиес, Доналд Сълтън, Ерик Фишл и Георги Пусенков - изключително успешни съвременни художници от различни националности и с разнопосочни идейно-пластически търсения.
Със съдействието на Алфа банк, генерален спонсор на сезона, и „Софарма“, творческите достижения на петимата световноизвестни артисти с литографско ателие „Полиграфа” се показват за първи път пред българска публика.
Историята на ателие „Полиграфа” датира от 1961 г. Повече от половин век студиото специализира в издаването на оригинални графични произведения на майсторите модернисти и на съвременни художници от Европа, Азия и Америка. Сред артистите, работили с ателието, са имена като Хуан Миро, Франсис Бейкън, Кристо, Ед Руша, Алекс Катц, Джордж Кондо, Робърт Лонго, Доналд Сълтън и много други.
„Полиграфа” традиционно присъства на най-престижните артизложения и панаири по света, като Art Basel, Art Basel Miami Beach и ARCO в Мадрид.
Специално внимание в експозицията заслужава Антъни Тапиес, един от най-изтъкнатите и популярни каталунски автори на XX в. Представител на абстрактния експресионизъм, Тапиес се занимава с живопис, графика, скулптура и теория на изкуството.
Иновативните идеи на Тапиес са повлияли редица творци от цял свят, а произведенията му са притежание на много международни колекции и световни музеи за съвременно изкуство. Неотдавна светът се раздели с този голям артист, но изкуството му добива все по-висока стойност и провокира инвестиционен интерес. На „Оборище” 10 могат да се видят две ръчно подписани цветни литографии, озаглавени Clau 4 и Clau 8. Те са създадени през 1973 г. в тираж от 75. Водещ в тях е силният интуитивен подход към абстрактната форма и композиция, въздействието на чистия, интензивен тон. Особено внимание заслужава и третата литография от 1975 година – „Почит към Хуан Пратс”. Творбата е пряко свързана с познанството на художника с известния барселонски галерист.
В 40-годишната си съвместна работа с Poligrafa Тапиес експериментира с доста трудни техники на печат, използвайки материали като отпадъци, хартии и различни тъкани.
Верен на своето влечение към абстрактната форма и силния цветови контраст, американският художник Доналд Сълтън участва за втори път в изложба на галерията.
Двата цветни офорта, носещи лаконичните заглавия „Червен“ и „Зелен тромпет“, са създадени през март 2008 г. в малък тираж от 50 отпечатъка. Подобно на повечето си творби с цветя, плодове и различни обекти, и тук въздействието им идва от необичайно големите мащаби на съставните елементи в композицията.
Другият американски съвременен художник в изложбата е Ерик Фишл. Макар на чуждестранната публика да е познат повече с живописта и скулптурите си, със съдействието на ателие Poligrafa можем да се запознаем с неговите експресивни литографии, посветени на темата за коридата и бикоборството. Всяка от литографиите е издадена само в пет екземпляра, които са извън серията, и това ги прави изключително ценни. Това са най-автентичните отпечатъци.
През последните десет години произведения на Ерик Фишл са излагани в някои от най-престижните американски галерии и музеи като, „Уитни“, „МоМА“, Ню Йорк, „Метрополитън“ и др.

Българското име - Георги Пусенков

Георги Пусенков е нов и непознат за българската публика автор, който живее и работи в Русия. Той е един от най-ярките съвременни художници, работещи с естетиката на компютърните изображения и медийните образи. Неговите портрети и композиции се движат изцяло в естетиката на поп арта, с подчертано влияние на автори като Анди Уорхол и Рой Лихтенщайн.
В средата на 90-те години Пусенков представи своя оригинална интерпретация на Мона Лиза. Загадъчният образ на Мона Лиза присъства и тук под формата на лого, възпроизведено като литография със съвременна пиктографска технология. Отново виждаме интерпретация на Мерилин Монро, една от вечните икони на поп арта.
Днес Пусенков живее между Кьолн и Москва, а творбите му участват в редица изложби в Лондон, Париж, Дюселдорф, Торонто, Санкт Петербург и други.

Станете почитател на Класа