Братя Тавиани със "Златна мечка"

Легендарните колоси ветерани на италианското кино братята Паоло и Виторио Тавиани спечелиха голямата награда "Златна мечка" за най-добър филм на 62-рия кинофестивал в Берлин  с "Цезар трябва да умре" (Cesare deve morire).
Това е разказ за затворници, които подготвят и изнасят представление на трагедията "Юлий Цезар" от Шекспир в затвора "Ребибия" в Рим. Изпълнителите наистина излежават присъди в този особено строго охраняван затвор.
Братята Тавиани са истински легенди в света на киното. Те са печелили "Златна палма" на кинофестивала в Кан през 1977 г. за "Баща господар" (Padre padrone) и Главната награда, пак в Кан, през 1982 г. с  "Нощта на Сан Лоренцо" (La notte di San Lorenzo).
Винаги са работили заедно. След няколко документални работи през 50-те години дебютират в игралното кино с "Човекът, който трябва да бъде унищожен" (Un Uomo Da Bruciare, 1962 г.) и "Брачно беззаконие" (I Fuorilegge Del Matrimonio, 1963 г.), в които се занимават със сицилианската мафия.
Голямата награда на журито "Сребърна мечка" беше присъдена на унгарския режисьор Бенедект Флигауф за филма "Само вятърът" (Csak a szél, Just The Wind) - за зверско убийство на семейство роми в село в Унгария и за последвалите събития.
"Сребърна мечка" за най-добра режисура получи германският режисьор Кристиян Пецолд за филма "Барбара" - историята на лекарка в някогашната ГДР, изселена от Берлин в провинцията, защото е поискала разрешение да емигрира на Запад при годеника си. В малкото градче, където я изпращат, тя се среща с привлекателен колега, а той може би е агент на зловещата тайната полиция ЩАЗИ.
Специална награда на журито получи френско-швейцарската лента на Урсула Мейер "Детето отгоре" (L'enfant d'en haut), разказваща за брат и по-голямата му сестра, които оцеляват сами.
За най-добра актриса журито обяви дебютантката Рейчъл Мванза за ролята й на дете войник във "Вещица на войната" (War Witch), френска продукция за кървавите събития в Демократична република Конго.
Като най-добър актьор бе отличен Микел Бое Фолсгор за ролята на побъркан крал в датския исторически филм "Кралска афера" (En Kongelig Affære). Този филм взе наградата и за най-добър сценарий на Николай Арсел и Расмус Хейстерберг.
Почетно отличие за цялостен принос към киното получи Мерил Стрийп.
Двайсет и три филма бяха показани в основния раздел. От тях 18 се състезаваха за най-престижните отличия на най-големия кинофестивал в света.
Наградите в главния конкурс бяха присъдени от жури, председателствано от британския режисьор Майк Лий. Наградата за дебют бе присъдена на "Каубой" на режисьора Боудеуин Кооле от Холандия, а за късометражен филм - на "Рафа" на режисьора Жоао Салавиза от Португалия.
Журито "Генерация“, съставено от 11 деца и 7 тийнейджъри, отличи със "Стъклена мечка" "Аркадия" - американски филм на режисьорката Оливия Силвър.

Станете почитател на Класа