„Кафка експрес“ спря в „Дом Витгенщайн“

Експозицията „Кафка експрес“ на художника Атанас Гаджев се радва на огромен интерес в културния „Дом Витгенщайн“ във Виена. Проектът е метафора на „пътуването” в духовните и географските пространства на Бавария и Бохемия, където своеобразен „водач” на автора е експресният влак № R 354 „Франц Кафка”.
В този знак на съдбата художникът открива не само алюзия към любимия си автор, но и вътрешно желание и подтик за проникване в нови културни територии.
Проектът „Кафка експрес” е художествен опит за примиряване на опозициите: вътрешно/външно; познато/непознато; тайно/споделено,
както и продължение на пътешествието – като духовно състояние и изкушение за артиста и за неговата публика. Идеята на автора се ражда по време на международна творческа резиденция в центъра за изкуство в Швандорф, Германия, по време на която той пътува и до различни градове на Чехия, Словакия, Австрия.
Колекцията „Кафка Експрес” е резултат от опита на автора да изследва неизчерпаемите възможности на различните визуални кодове и техники (графика, скулптура, дървопластика, керамика) и истински да се забавлява с тяхното смесване и преосмисляне.
Атанас Гаджев работи в областта на кавалетната и монументалната пластика. Познат е с няколко мащабни скулптурни акции на открито: "Завръщане на изгубените знаци" – Камен бряг; "Мещра"- Лещен; „Не/Възможна красота” – София, и със стотици реализации в областта на керамиката. Участник е в международни симпозиуми и резидентски творчески програми в Сърбия, ЮАР, Македония, Унгария, Словакия, Словения, Полша, Германия, Франция. Живее и работи в София.

Станете почитател на Класа