БГ антики ще бъдат изложени в Лувъра

Антични предмети от българските земи ще бъдат изложени в Лувъра. За това се договориха министърът на културата Вежди Рашидов и президентът на световния музей Анри Лоарет. Те подписаха в Париж петгодишно споразумение за сътрудничество между България и прочутия музей. Това се случва за първи път в националната ни история. Лувърът има подобни споразумения само с пет държави в света. "Това е исторически акт!", определи Вежди Рашидов споразумението, видимо развълнуван, след като двата подписа скрепиха документа.
“Бъдещето на Лувъра минава през България. Слагаме началото на една прекрасна авантюра благодарение на вас, г-н министър”, заяви Лоарет.
"Важното е, че сме в центъра на света. Точно това постигнахме благодарение на добрата воля и приятелството между Франция и България", каза Рашидов. Той изтъкна приноса за този резултат на френския културен аташе в България Давид Вейзман и на посланика ни във Франция Марин Райков. Експерти в сферата на източното антично и ислямско изкуство, както и на българското Средновековие ще подготвят в екип бъдещата българска експозиция в Лувъра. Предстои да бъдат изработени общи проекти за археологически разкопки в България. Има перспектива остров Св. Кирик и Юлита край Созопол да се превърне в терен за археологически разкопки, където да работят и френски, и български екипи. Както е известно, в този район френски археолози от Лувъра са направили специална експедиция още през далечната 1904 г. Експертите от Франция ще бъдат поканени да участват в разкопките на остров Св. Иван, където бяха открити мощите на Йоан Предтеча.
Споразумението дава изключителен шанс на страната ни да покаже уникалното българско наследство в световния музей, да обучи специалисти на музеен мениджмънт,
"Българското културно наследство непременно трябва да се покаже в Лувъра”, заявил Анри Лоарет. 

Станете почитател на Класа