Българската литература - срещи и диалози със света

Изложба "Българската литература - срещи и диалози със света" бе открита на 1 февруари в Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ). Националният литературен музей представя в експозицията най-значимите имена и събития в многовековния културен диалог между България и света. Чрез нагледен разказ от Средновековието до средата на XX век се проследяват духовните мостове между българската, европейската и световната литература.
Изложбата започва с най-значимия ни принос в световната култура - делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий, провъзгласени за съпокровители на Европа.
Богомилското учение от X век е представено със своя път към Западна Европа и влиянието му върху шедьоври на световната литература като "Ад" на Данте Алигиери и "Изгубеният рай" на Джон Милтън. Една от най-интригуващите и неизследвани досега теми е за български мотиви в европейските литератури. Тя изследва появата и присъствието на образа на българите и България в културното пространство на Европа от XVI век до средата на XX век. Интересни са европейските творци с българско родословно начало.
Първите мостове към европейската култура през Възраждането са учебниците по френски, немски, гръцки, италиански - дело на Иван Богоров, Васил Берон, Иван Вазов, Константин Величков и др. Първите учители, получили образованието си в чужбина, пишат и превеждат учебници, побългаряват литературни творби, създават училища по европейски образец.
Как нашите писатели виждат света, е също тема в изложбата.

Станете почитател на Класа