Духът на Фреди Меркюри завладя Лондон

Пет хитови мюзикъла на всички времена продължават да водят класациите на гледаните спектакли в британската столица за последните 20 години, съобщи британската преса. „Фантомът на операта” на Ендрю Лойд Уебър в Majesty's Theatre е безспорният лидер, който държи първенството цели 16 години! Заглавието донесе милиарди паунди приход и превърна своя създател в милионер. Романтичната история – любов в операта, пламнала между грозен фантом и хубаво момиче, продължава да вълнува публиката. „Фантомът на операта” продължава да поддържа доста високи цени на билетите – през февруари блестящият спектакъл може да бъде видян срещу 60 паунда. „Клетниците” - второто по популярност хитово заглавие в Лондон, върви на почти същата цена в Queen's Theatre, на Shaftesbury Avenue. Заглавието не слиза от афиша на West End повече от 16 години. Публиката е очарована от колоритния декор, представящ майсторски бита от времето на Френската революция, както и от великолепните костюми на героите. „Клетниците” е представян в 38 страни и 231 града, но постановката на Royal Shakespeare company, която можете да гледате този сезон в Лондон, остава ненадмината.
Жизнерадостният спектакъл „Мамма миа” се върти на пълен салон в Prince of Wales Theatre, на Coventry Street, където при шанс можете да се сдобиете с билет за 50 паунда. Мюзикълът събира звездните песни на АББА, смехът, доброто настроение и забавлението са гарантирани. Звездата на представлението безспорно е Донна, заедно с Роси и Таня тя взривява залата. Снимките на триото гледат от фасадата на театъра, от витрини и таблоиди. За „Цар Лъв” се редят за билети в Lyceum Theatre на Wellington Street. Базиран на прочутия филм на „Дисни“, „Лъвът” е възхваляван години наред от критика и публика. Историята, разказана под форма на приказка, трогва душите и на децата, и на техните родители, затова средната цена на билетите за „Цар Лъв” не пада под 30 паунда. „Били Елиот” не слиза пета година от афиша на Victoria Palace Theatre на прочутата улица Victoria. Високото качество на продукцията я държи на върха, танцът, музиката на Елтън Джон и брилянтното английско слово са вградени в едно. Да превърнеш един велик филм в спектакъл, не е лесно, но англичаните го умеят – доказва го „Били Елиот”. И тук изкушеният може да попадне на спектакъла за не по-малко от 60 паунда. И петото най-добро предложение за мюзикъл в Лондон - We Will Rock You! То дава дава шанса да се насладиш на 31 от хитовете на Queen в Dominion Theater, където историята на Фреди Меркюри е превърната във вълнуващ спектакъл.

Достъпно и за българи на половин цена!

Да гледаш мюзикъл в Лондон, вече е по джоба и на средностатистическия българин. Авиокомпания easyJet превозва до британската столица всекидневно на цени от 60 евро в едната посока. Резервацията става по интернет, чрез сайта на компанията www.easyjet.com. Да се пренощува в Лондон за 10 паунда в прилични условия (но в крайните квартали!), е напълно реално. Дистанцията не е проблем, защото лондонското метро работи безотказно. А за да се сдобиеш с билет, трябва и мъничко късмет. Повечето театри в британската столица се намират в една зона - в West End. Те предлагат изключително разнообразие от комерсиални заглавия. Ако не ви провърви с „Мама миа”, гледайте „Били Елиот“. Спектаклите се играят от понеделник до събота, в неделя обикновено театрите почиват. Началният час е между 19.00 и 20.00 часа, така че е напълно реално да отидете на театър и директно от самолета. В четвъртък и събота много трупи предлагат и дневно представление – от 14.30 и 16.00 ч, специално за ученици и студенти. Тогава и цените са по-ниски, от което се възползват най-вече пенсионерите.
Билетите са на цени между 50 и 90 паунда. Но има шанс да влезеш в театъра и срещу 18–20 паунда! Въпросът е да се добереш до Leicester Square, в самия център на града, на една ръка разстояние от най-известните лондонски театри. Там се намира колоритна къщичка, прочута с продажбата на билети в деня на представлението, където отстъпката от цената може да стигне дори 50 процента. В Leicester Square всички директори на театрални трупи депозират остатъка от билети за деня, защото знаят, че публиката обича да посещава точно това място. На фасадата е изписано tkts, а вътре се плаща в брой, с кредитни и дебитни карти. Работното време е от понеделник до събота от 10.00 до 19.00 и в неделя от 12.00 до 15.00 часа. Билет в деня на представлението може да се купи и в самия театър, но там се заформят шеметни опашки.

Звезди на Холивуд отмарят с работа край Темза

Случва се холивудски звезди да си оползотворят отпуската с работа в Лондон. Хем се разнообразяват с престой на Стария континент, хем заработват тлъсти хонорари. Ако сте късметлия, може да ви се случи да гледате на лондонска сцена Орландо Блум, Кевин Спейси или Джеф Голдблум. След спектакъл те раздават автографи на публиката на служебния вход, където тълпата ги чака, снабдена предварително със снимки или театрални програми.
За елитарната публика, която признава само Шекспир, естествено, най-подходящото място за естетическа наслада в Лондон е Кралският национален театър, където се говори най-чистият английски в целия свят. Тук нарочно пристигат езиковеди от далечни страни, за да усетят вкуса на съвършената английска реч. Вече е анонсирана поредната Шекспирова премиера - "Комедия от грешки", която ще се играе тук на 1 март. Представлението ще бъде транслирано на живо и ще се излъчи същия ден в 700 киносалона по целия свят, включително и в София – в “Синема сити“ в мола на „Стамболийски”. Проектът е на Британския съвет, подкрепен от Столична община. Но мераклиите, които тръпнат от удоволствието да се гмурнат в оригиналното слово на Шекспир, вече резервираха билети до Лондон с удобната и практична авиокомпания easyJet.

Станете почитател на Класа