Христо Мутафчиев: Колеги, не работете без договори!

Актьорът Васил Ряхов сезира САБ и съобщи пред в. „Класа“ за некоректно отношение от страна на работодателя му – продуцентската компания „Междинна станция“ ООД. “Спечелих кастинг за сериала „Роднини” на “Междинна станция” с директор продукция Галя Ненкова. Заснех успешно три главни роли в три епизода, излъчени в шоуто на Иван и Андрей, на 12, 23 и 26 май 2011-а. Наложи ми се да работя и на националния празник 24 май, за да изпълня задълженията си. До днес не ми е предложен договор за свършената работа, осем месеца след излъчването не ми е изплатен никакъв хонорар. Търся помощ от Съюза на артистите (САБ), който ми защитава правата“, сподели Васил Ряхов. Адвокатът на САБ Нина Антова потвърди, че съюзната организация на артистите е започнала проверка по случая.
Председателят на САБ Христо Мутафчиев е категоричен, че все повече зачестяват случаите, в които работодатели уговарят участие на артисти без договори. “Сезирани сме от колеги за нарушени техни права, те търсят от нас съдействие след участие не само в тв проекти, но и в реклами. За съжаление, когато артистите нямат договор, САБ е затруднен да ги защитава. Това е недопустима практика. Не бива актьорският труд да отива в сивия сектор”, коментира пред “Класа” Христо Мутафчиев. Според него ключът за превенцията на тази лоша практика е в самите артисти. „Не трябва да се работи без договор! Артистите трябва да знаят, че договорът единствен гарантира ясните и коректни взаимоотношения или дава необходимата база при оспорване или предявяване на претенции към работодателя. Очаквам от “Междинна станция” да поканят Васил Ряхов на среща, за да се намери решение и да се достигне до сума, която да удовлетворява самия актьор”, обобщава председателят на САБ Христо Мутафчиев.
Междувременно в отговор на писмено запитване до продуцентската тв компания „Класа“ получи следното уточнение: „Понастоящем “Междинна станция” ООД е в процес на активни преговори с актьора Васил Ряхов в търсене на споразумение. Изразяваме готовността ни разногласията да бъдат изгладени в най-кратък срок, което би кореспондирало на дългогодишните ни коректни взаимоотношения с гилдията.“

Станете почитател на Класа