Пазарът на изкуство - бавно нагоре!

Пазарът на изкуство у нас бавно тръгва нагоре, категорични са експерти от столичните галерии. В условията на икономическата криза българинът предпочита да инвестира в произведения на изкуството, чиято цена с годините расте, а и в най-смутните времена остава поне постоянна. И макар че пазарът на изкуство у нас е млад и много сложен, той е съзвучен с изискванията и тенденциите и на световния и европейския арт пазар.
Световната икономическа криза не носи само загуби, тя е и време за нови алтернативи в бизнеса, в това число и за инвестиции в изкуството. Твърдението е на старши сътрудника на британската компания Fleming Family&Partners Марк Гарбер пред руската информационна агенция “Новости“. Според Гарбер по време на криза на пазарите се появяват много неочаквани и интересни оферти. "В момента излизат най-различни предложения на арт пазара - например за изкупуване на частни колекции. В сложната икономическа ситуация хората вземат решения да се разделят даже със семейните си сбирки, съхранявани от не едно поколение", допълва британецът.
Четири аукциона в хотел „Шератон“ и 12 онлайн аукциона у нас привлякоха вниманието на ценители и колекционери през изминалата 2011-а. Зад тях застана аукционна къща „Виктория“, лидерът в провеждането на подобни инициативи у нас.
Най-скъпо продадената на търг картина беше „Къщичка“ от Златю Бояджиев – 29 500 лв., най-драматично беше наддаването за „Пейзаж“ на Цанко Лавренов - от 8000 до 21 000 лв.
„Виктория“ отчита ръст в продажбите и като брой продадени произведения, и като оборот. Най-силен и най-атрактивен за клиентите беше търгът на 31 март 2011 г. - с най-много картини от най-известните и търсени БГ художници –Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Васил Стоилов, Давид Перец, Ненко Балкански, Дечко Узунов, Александър Мутафов, Бенчо Обрешков, Марио Жеков, Атанас Михов, Елисавета Консулова –Вазова, Мара Георгиева, Димитър Казаков – Нерон, Емил Стойчев, Светлин Русев, Андрей Даниел и др. Уникален беше и търгът „Руско изкуство“ – той даде шанс на публиката да се запознае с един съвсем различен художествен свят, който обаче печели все повече и повече привърженици в България.

Какво се търси най-много?

Най-общо казано - хубави картини от известни художници, на добри цени. Най-търсените БГ автори си остават Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Васил Стоилов, Давид Перец, Дечко Узунов, Александър Мутафов, Бенчо Обрешков, Димитър Казаков – Нерон, Лика Янко, Светлин Русев, Димитър Буюклийски, Енчо Пиронков, Димитър Войнов. Клиентите като цяло предпочитат пейзажа и фигуралната композиция, натюрморта. Най-продаваната техника е маслената картина. Като тенденция положителното е, че все повече млади хора се интересуват и купуват изкуство. Започна да се купува пластика, включително едри произведения. Появяват се все повече ценители на рисунката, на графиката. Все повече чужденци проявяват интерес към типично български произведения.



Павлина Девлова от аукционна къща „Виктория“
Нелоялната конкуренция пречи


Накъде върви пазарът? Бих казала бавно, но нагоре. Да, истината е, че с цената на много усилия се постигат резултати. На пазара пречат много неща: сложен закон, негативни и неверни материали в медиите, тайно предлагане от некоректни търговци на некачествени произведения, …и т.н….всичко това и финансовата криза водят до сътресения, до колебания. Най-голямата пречка е общо казано нелоялната конкуренция. Надяваме се новата година да е по-добра, по-успешна за всички - и за художниците, и за търговците, и за клиентите. Издирваме добри неща на интересни художници, опитваме се да стабилизираме пазара на изкуство, защото изкуството е нашето лице пред Европа, там малко се знае за нашите великолепни художници.

Климaт продаден за 40,4 милиона долара

Картината „Лицлберг на Атерзее“ на австрийския художник Густав Климт бе продадена за 40,4 млн. долара на аукцион, организиран от „Сотбис“, в Ню Йорк. Творбата представлява пейзаж, изобразяващ местност край езерото Атерзее в окръг Залцбург. Открадната някога от нацистите, картината неотдавна бе върната на семейството на израелския й собственик. Очакваната цена за нея бе 25 милиона долара, но реалността далеч надхвърли очакванията. Цените на Климт хвърчат нагоре, както и на други европейски художници.
Кой е най-скъпо продаваният художник в момента? Безспорно Густав Климт. Името му не слиза от световния арт пазар и става все по-актуално в началото на 2012-а.
Густав Климт е роден е на 14 юли 1862 г. в Баумгартен, близо до Виена.
Централна тема в картините на Климт е женската красота, но присъстват още стилизирани цветя, шапки, спирали. Климт умее да придава фотографска прецизност на моделите. Неприкритата еротика в картините му обаче е повод за скандали по неговото време, тъй като предизвиква възмущение. Картината му „Медицина“, като подчертава безсилието да се изцерят страдащите, представя сексуалността като освобождаваща сила.
Насочва се към рисуването на пейзажи, взимайки за пример постимпресионистите и импресионистите. В пейзажите му е характерно използването на повтарящи се елементи, като те се развиват в посока на кубизма. Климт не случайно избира квадрата, тъй като тази форма създава въздействие на спокойствие. Густав Климт умира от инсулт на 6 февруари 1918 г. във Виена.

Станете почитател на Класа