Шефът на FITAG пристига у нас

Марти Пераферер, директор на Международния фестивал на любителския театър в Жирона, Испания, пристига в Лом, за да присъства на театралния фест „Кръстьо Пишурка”, който ще се проведе в читалище „Постоянство”. Г-н Пераферер е специален гост на културното събитие, защото иска да установи трайни връзки с организационния комитет на ломския фест. Идеята е театралната формация при ломското читалище да участва във фестивала в Жирона, а групи от Каталуня да посетят крайдунавския град. Марти Пераферер е професионален актьор и режисьор. Фестивалът в Жирона се провежда вече 11 години, като привлича участници от цял свят. „След 11-ото издание на фестивала, което мина с огромен успех през август т.г., взехме решение да засилим международния обмен, тъй като любителският театър е форма на общуване. Неговите актьори израстват, когато се срещат със свои „колеги” от други страни, обменят опит и идеи”, каза г-н Пераферер специално за „Ломпрес”. Той има намерение да установи творчески контакти и с ръководителите на чуждестранните трупи, които ще се представят на ломска сцена.
В Лом Марти Пераферер води два състава от Жирона. Трупата при театралната школа Galiner, която е най-авторитетната в каталунския град, ще представят пиесата „Декември 2012”, която разказва за съдбата на трима младежи , оцелели от цялата човешка раса след края на света. Творбата бе представена на последното издание на FITAG и предизвика бурен интерес заради чувството за хумор и идеите, които внушава. Capulet Club е второто заглавие, което каталунците ще представят в Лом. Действието се развива в прочутия градски нощен бар „Капулет“. Лейди Капулет приготвя сватбата на дъщеря си Жулиета с отвратителния Пари и докато чака щерка й да загуби девствеността си, майката успява да се омъжи за Ромео с помощта на свещеника. Двамата младоженци кроят план да заминат за Мантуа и там да живеят щастливо. Жулиета се чуди дали да се направи на умряла пред цялата фамилия и какво ще й донесе това.
Г-н Антони Сола, общински съветник, който отговаря за развитието на културата в община Жирона, е категоричен, че любителският театър в града трябва да се отвори още повече към света, а младите актьори да имат възможности да пътуват и да общуват със свои връстници от чужбина. В бъдещите контакти с Лом той вижда една щастлива възможност това да се случи. Гостуването на каталунските трупи, както и провеждането на целия фест става възможно благодарение на финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”, която за първи път дава рамо на театралните празници в Лом.

Станете почитател на Класа