Доминго и Кабайе се срещат в старинен замък

Светилата в белкантото Пласидо Доминго и Монсерат Кабайе се срещат през юли на уникалния музикален фест „Кастел де Пералада“ (замъкът „Пералада“) недалече от Барселона, за да участват в неговото юбилейно, 25-о поред издание. Срещата е знаменателна – каталунската дива и тенорът от Мадрид не са първи приятели и не обичат да си оспорват първенството по големите музикални форуми. Събрани на едно място, те привличат не само традиционните оперни меломани, но и най-широка публика. Великата дива ще има самостоятелен рецитал с пианиста Мануел Бургерас, а няколко дни по-късно ще пее с поп звездата Ал Бано. Доминго ще пее в съпровод на симфоничния оркестър на област Валенсия под палката на Хесус Лопес Кобос, в компанията на млада и талантлива красавица – аржентинското сопрано Вирхиния Тола.
В тази звездна компания, събрана нарочно за юбилея на феста, има и една българка – очарователната и много гласовита Светла Василева, която вече е била партньорка на Доминго на концертния подиум. Този път тя ще се изяви съвместно с друга световна звезда – първокласния тенор Роберто Аланя, смятан за номер едно сред високите мъжки гласове, които в момента държат най-авторитетните оперни сцени по света. Другите ключови имена, които ще се съберат в Пералада, са баритонът Хуан Понс, руската дива Мария Гулегина, италианският бас Феручо Фурлането. Топпрограма от балетни галаспектакли привлича публиката – брилянтна премиера на „Копелия“ , трупата на Бланка Ли, спектакъл на любопитния танцьор и хореограф Рафаел Амарго. Старт на пищния фест ще даде не кой да е, а легендата Куинси Джоунс заедно с младата каталунска звезда Андреа Мотис и с почти невръстната пианистка Емили Беар, свирила в Белия дом пред Барак Обама, едва навършила 9 години. Тяхното шоу в „Пералада“ е предвидено за 20 юли в 22.00 часа, когато в замъка се събират стотици почитатели на попмузиката, жадни да видят наживо продуцента на Рей Чарлз, Франк Синатра и Майкъл Джаксън. Самият Куинси Джоунс обещава невиждана и нечувана фиеста, защото е трайно привързан към „Кастел де Пералада“.
Фестивалът в „Пералада“ е средище на свободния творчески дух и на нетрадиционните идеи в изкуството. Първото му издание бе през далечната 1987-а, а всяка следваща година в програмата му се появяват нови и нови имена. Любопитното е, че въпреки присъствието на супер елитарни артисти, той е достъпен и за широката публика. Цените на входните билети са твърде разнообразни – тази година най-скъпо се плаща за Пласидо Доминго – 250 евро за хубаво място в залата. Но меломаните могат да чуят тенор номер 1 на всички времена и срещу 50 евро, на най-последния ред. За Монсерат Кабайе меломаните ще плащат по 160 евро, за другите музикални светила – от 120 до 35. За жителите на градчето и за гостите е предвидено тържествено закриване на 15 август, което ще прерасне в улична фиеста с музиканти, клоуни, комедианти и специалитети на местната кухня. Специално за 25-ия фестивал „Кастел де Пералада“ вече са бутилирани две селектирани вина – бяло и червено. Фестът разчита на частно финансиране, осигурено от специална фондация. С право музикалната общност на Европа (и не само на Европа) оценява феста „Кастел де Пералада“ като едно от най-атрактивните и незабравими летни преживявания на всички времена.

Станете почитател на Класа