Хесус Агуахе: С "Буена виста" носим любов в България

Култовата кубинска група „Буена виста сошъл клъб“ гостува отново в зала 1 на НДК на 22 юли. Билетите са на цена от 45 до 90 лв. и могат да се купят в мрежата на "Тикетстрийм" (Ticketstream.bg) и Билетен център в НДК, съобщават организаторите от "Лауд концертс" . С групата пристига и легендарната Омара Портуондо, ненадмината звезда на съвременната джаз и поп сцена.
Със съдействието на организаторите, един от моторите на състава, тромбонистът Хесус Агуахе Рамос, отговори специално на въпросите на „Класа“ в навечерието на гостуването.

- Здравей, Хесус! Удоволствие е да се свържем с „Буена виста“ месец преди гостуването в София. Знаеш, че вашата музика е на особена почит у нас!
- Много, много ти благодаря! Ние също сме много ентусиазирани от новото турне и чакаме с нетърпение концерта в София.

- Знам, че голяма част от годината прекарвате в Европа? Как ви приема публиката?
- Направихме голямо турне в Обединеното кралство. Там вече ни познават много добре, публиката е сърдечна и ни предразполага. Бяхме в Мароко, а после дойде огромното удоволствие от визитата в Барселона. Няма да го забравим това посещение. Сега даваме старт на лятното турне – очакват ни в Гърция, Италия, Германия, Румъния и България, разбира се. Както вече ти казах, страшно сме ентусиазирани, защото нас ни поддържа работата.

- Кажи, има ли някакви новини около групата, които да не са стигнали до нас?
- Отново пътуваме с Омара Портуондо, голямо удоволствие е да работим с нея на сцената. С нас е Папи Овиедо, с неговата страстна китара ... Значи, има и друга изненада - внук и дядо ще свирят заедно, на един инструмент. Става дума за Гуахиро Мирабал, който идва с малкия Гуахирито, и те двамата ще се изявяват с тромпета. Е, как ти се струва?

- Страхотно ще бъде! Вие се чувствате у нас като в родината си, защото знаете, че ви обичаме. Кажи, кои са ти най-близките приятели в България?
- Много ви обичаме и си прекарваме чудесно в България, всеки път е така. Българите разбират нашата музика, усещат я със сърцата си. Споделят напълно нашата любов към музиката на Куба. А това е много важно за всеки артист.

- В България наистина обичаме кубинците. Знаем, че в момента в страната ви текат икономически промени. И че ефектът е положителен. Разкажи нещо повече?
- В целия свят напоследък нещата бурно се променят, някъде – за добро, другаде – за лошо. В Куба за щастие промените са наистина в положителен план – с мисъл за хората, за народа, за цялото кубинско общество.

- Какво ще свирите у нас – само репертоара, който познаваме, или и нещо ново?
- Нали знаеш, ние свирим традиционна кубинска музика, която много се харесва навсякъде. Е, няма да пропуснем песни като Veinte Años или Silencio, особено когато сме с голямата дива Омара Портуондо. Ама ще има парчета и на други класици.

- Планове за бъдещето правите ли?
- Сега на преден план е турнето в Европа, после заминаваме за САЩ, през август ще сме там. През октомври и ноември ще бъдем в Латинска Америка – Колумбия, Бразилия, Аржентина. Но за всичко това има време. Сега те моля да предадеш много поздрави на всички приятели в София, да си облекат новите дрешки и под ръка с мъжа или жената, с гаджето или детето, с приятелите – да дойдат на концерта. За да се повеселим заедно, да се потопим в страстта и насладата на нашата музика. Да забравят проблемите на всекидневието. Обещавам, че след концерта ще се приберат у дома усмихнати. А и ние ще направим същото.


Кубинската Едит Пиаф

Призната късно, както и колегите й, за велика певица, тя е определяна като "кубинската Едит Пиаф". По света никой не беше чувал за нея и за другите вече твърде възрастни кубински музиканти, открити и популяризирани от американеца Рай Кудър и германския кинорежисьор Вим Вендерс.
Чаровна, темпераментна и усмихната - 81-годишната звезда продължава да радва публиката с феноменалното си приъсъствие на сцената.
През 50-те години се прочува в Куба, по-късно - в страните от социалистическия лагер като "Куин ъф филин" (Queen of filin, като filin от англ. feeling, стил, близък до вокалния джаз с боса нова елементи), с умението си да направи от всяка фраза произведение на изкуството.
През 2005 г. в София тя си спомни своите две участия на "Златният Орфей" в началото на 70-те години на миналия век. Не знаеше нищо за Лили Иванова, чиято песен "Наше лято" изпя тогава в конкурсната програма на фестивала. Но добави: "Спомням си Йорданка Христова от участията й в концерти в Куба". Нейни са думите: "Поколенията се сменят, но музиката няма възраст, тя има само качество". Поредното доказателство за това й твърдение е статуетката "Латино Грами", което печели за албумa Gracias през 2008 г.

Станете почитател на Класа