Греди Асса отрича да е бил вербуван

Художникът Греди Асса написа специално писмо до водещия Николай Бареков, в което обяснява защо не е било възможно да е агент на ДС. Бившият шеф на Института по паразитология проф. Богдан Петрунов и депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов също отрекоха в предаването на Николай Бареков да са били вербувани.
От досието си научих, че съм бил агент на ДС, пише в специално писмо до водещия на "Гореща точка", художникът Греди Асса. Той е изискал копие от досието си и коментира всичко, което се съдържа в него: „Първото, което прави впечатление, е липсата на име на вербувалия ме служител и на този, който е трябвало да ме ръководи. Това е доста рядко изключение не само в списъка от 16.06.2011 г., но и във всички публикувани досега списъци. По отношение на този „първи критерий” съм много неподходящ избор. Всички, които ме познават добре, знаят, че не владея чужди езици и не знам иврит, подчертава Асса. Хронологически първият документ съдържа 2 броя регистрационни картона, образец 1, продължава Асса. И в двата броя картона е сбъркана рождената ми дата. Пише, че съм роден на 21 януари, а рождената ми дата е 29 януари. Тази грешка, повторена 2 пъти, предполага, че източникът на подадената информация не съм аз“, пише още Асса, който посочва и други неточности.“Моят първи сблъсък с МВР бе през 1979 г. – годината, която фигурира в картоните. Случи се по повод на първото ми пътуване в чужбина – за ГДР. Якето ми, в което бяха паспортът и парите, ми бе откраднато, докато съм спал във влака. Прибрах се в Плевен с пасаван, изготвен от българското посолство в Прага.
При връщането ми бях извикан в МВР, за да опиша обстоятелствата около кражбата на паспорта ми“, уточнява художникът. И разказва, че вторият му сблъсък с МВР е бил, когато се върнал от първото си пътуване в Израел и бил привикан да разкаже за него. Това въобще не го учудило, защото по същия начин били привикани и родителитe му.

Станете почитател на Класа