Испанският посланик пише думи с тийнейджъри

Испанският посланик Рафаел Мендивил написа любимата си дума consuelo на фасадата на института „Сервантес“ в столицата. Дипломатът се включи в празника по случай Деня на испанския език , който се провежда едновременно в 78-те центъра на института по целия свят. „Очарован съм от преживяването! Толкова много тийнейджъри се забавляват, защото учат и обичат испанския език. Българите наистина се справяте великолепно с чуждите езици“, каза за „Класа“ посланик Мендивил.
Традиционният „Дъжд от думи” и тази година се превърна в атрактивно зрелище за жителите на София и за всички участници в празника. Стотици тийнейджъри написаха любимата си дума на испански, която ще остане в остъклената витрина на института. Началото на празника даде госпожа Роса Моро де Андрес – директор на институт „Сервантес“-София, след което десетки балони полетяха над града.
Фиестата продължи с латино танци на улицата пред института, където всички мераклии разкършиха тела в самба и ча-ча-ча. Последваха забавления за най-малките, с испанска игрословица, както и с курс-демонстрация „Първи стъпки в испанския език”. Младите актьори от гимназията „Сесар Вайехо“ представиха постановката, с която спечелиха първо място на последния фестивал на ученическия театър на испански език през февруари т.г. През целия ден остана отворена изложбената зала на института , където може да се види и фотоизложбата „Репортажи от миналото: 1908 – 1940 г. на фотографа Луис Рамон Марин”, съживяващ атмосферата в Испания от първите три-четири десетилетия на 20-и век.

Как е по света?

Празникът на всички, които говорят испански, чества богатството на един език, който се говори от над 500 милиона души в света. Употребата му не се ограничава до 21 държави, в които той е официален език. В Европейския съюз, без да се брои Испания, близо 30 милиона души владеят испански на високо ниво. В Америка, като оставим настрана испаноговорящите страни, само в Бразилия можем да открием 5.5 милиона души, които умеят да водят разговор на испански. По приблизителна оценка на данните от САЩ, където живеят почти 40 милиона испаноговорящи, през 2050 г. това ще бъде първата в света държава по брой на испаноговорящото население.
Querétaro - думата, предложена от актьора Гаел Гарсия Бернал, спечели най-много почитатели в онлайн гласуването в страницата на Деня на испанския език. На второ и трето място в класацията за любими думи са gracias и sueño – думи, предложени съответно от Рафаел (певец) и Луис Рохас Маркос (университетски преподавател).

Станете почитател на Класа