Теодосий Спасов в уникален Free Jazz Flamenco проект

Едва ли някой от нас свързва думата “фламенко” с пиано, кавал и контрабас. Това обаче са инструментите, с които тримата виртуози Давид Пеня Дорантес, Теодосий Спасов и Рено Гарсия-Фонс представят своя Free Jazz Flamenco проект на 18 юни в зала „България“ Как кавалът и пианото се вписват в традициите на фламенкото, с какво го обогатяват и къде ни отвеждат, се опитваме да разберем от самите музиканти броени дни преди да излязат на сцената
Давид Пеня Дорантес, лидер на този необикновен музикален проект, обясни пред Дарик радио за какво става дума. Според испанския пианист, едно от най-известните имена в съвременния джаз и фламенко, “не инструментът е важен, а този, който свири на него. Ако той свири с фламенко дух, значи прави фламенко - няма значение дали е гайда, кавал, пиано, цигулка или каквото и да е друго”. За него музиката, която правят с Free Flamenco Trio, е “отворена и извира от сърцето”.
Искреността в музикалните търсения, тази музика от сърцето е това, което свързва тримата виртуози. Тя е обединяващото звено между фламенкото, българския фолклор и джаза. Вероятно е и тайната на невероятния успех на тримата музиканти преди време сред 15-те хиляди зрители на фестивала „Етносур“ в Испания.
Дорантес говори и за мистичното дуенде: “Това е вълшебният момент, състояние, което се появява не само при фламенко изпълнение, а и във всички други музикални стилове. То извира отвътре, вън от логичното, когато сърцето започва да говори и говори разтърсващо. Това е въздушното мехурче, което те покрива и те носи, и те вдъхновява, и бликват чувства и усещания, които достигат до целия свят. То идва от душата и е чиста експресия. То е като атом, който експлодира - нещо такова”, казва Дорантес, а за проекта, който ще представят тримата в София, споделя: “Free Flamenco Trio се роди тази година през февруари в Холандия на фламенко биеналето. Разбира се, аз се познавам отдавна с Рено Гарсия-Фонс и Теодосий Спасов, свирил съм много пъти с тях и съм им много голям почитател. Така че им се обадих и им предложих да направим този проект. За мен да свиря с тези двама гении беше много вълнуващо и не само да свиря на сцената с тях, но и да бъдем заедно и извън сцената, защото и така човек научава много, общувайки.”
Теодосий Спасов е в Севиля по покана на Хоакин Грило, емблематичния танцьор, който години наред придружава Пако де Лусия в неговите сценични изяви. Чувайки изпълнението на Теодосий по време на изявите на Free Flamenco Trio в Амстердам, Хоакин Грило решава, че би желал именно българинът да напише музиката за новия му танцов спектакъл. “Очаквам да сътворим една провокативна, балканско-испанска изненада в музиката”, споделя в аванс “кавалджията на планетата”. Разказва как се е зародило музикалното приятелство с Дорантес, което поставя началото на “фламенко” изявите на българина: “Запозна ни продуцентът на неговия албум Sur . Срещата ни бе радушна – те се възхищаваха от мен, аз от тях – имаше взаимност. Това беше периодът, в който свирех и с Трилок Гурту, но не знаех как се получава и в един момент на почивка ги попитах най-откровено – не съм свирил никога досега фламенко и нямам поглед как се получава. А те отговориха:" О, Тео, та то всеки твой тон е фламенко!" И до ден днешен продължавам да се уча от тази бездна, наречена фламенко, защото това не е музейна музика, а музика, която се развива постоянно. В проекта, който ще представим, участва един изключителен басист - Рено Гарсия-Фонс. Той има наистина уникален подход. Получава се интересна смесица между фламенко, средиземноморска музика и даже индийска, защото Рено е работил и в тази посока и е пълен с информация по отношение на различни жанрове и култури. А гледната точка на Дорантес във фламенкото ми харесва много, както и неговото докосване на пианото – при него има едно специфично романтично пипане на този инструмент, нещо, което рядко се среща в агресивността на фламенкото.”
Според Теодосий „смесването на различни музикални стилове в един истински диалог е двустранна игра – трябва да познаваш стила на този отсреща, да го усетиш и по някакъв начин ти да се подготвиш за това свещенодействие, особено ако има приятелски взаимоотношения, тогава правим добрата музика“.
В такъв музикален диалог на джаз импровизации между приятели възнамеряват да се впуснат тримата музиканти на 18 юни. Освен композиции на Дорантес и Рено Гарсия-Фонс българската публика ще бъде първата, която ще чуе една специална пиеса. Тя се нарича “Ние сме вода“.
Концертът на тримата музиканти е посветен на една благородна кауза – тази на фондация We are water. На нея е посветена и авторската пиеса на Теодосий Спасов «Ние сме вода», чиято световната премиера ще бъде в София. Тримата виртуози се надяват чрез музиката да провокират повече хора да се замислят върху един от най-значимите проблеми на нашия век, този с недостига на водни ресурси.

Станете почитател на Класа