Руди Бауер избира лого за София 2019-а

Международното жури с председател Руди Бауер, легендарния швейцарски дизайнер, определян като създателя на нови графични езици, избра четирима финалисти измежду 76 проекта от 5 държави (България, Гърция, Германия, Финландия и Португалия) на конкурса за лого на София като европейска столица на културата. С това започна и втората фаза на конкурса за лого система „София – кандидат за европейска столица на културата 2019”, организиран от Столична община и Асоциация за развитие на София. Конкурсът е и част от Sofia Design Week 2011, организиран от ЕДНО и фондация “Америка за България” и генерален спонсор МКБ Юнионбанк.
До 20.00 ч на 18 юни избраните четири проекта финалисти са подложени на публично гласуване на сайта http://sofia2019.bg/ Всеки потребител има право да гласува само веднъж, само за един проект. Авторът, чийто проект събере най-много гласове, ще бъде официално награден на 18 юни по време на „София диша: Дизайн“, когато всички гости на Sofia Design Week ще могат да разгледат и изложбата с 14 от проектите, участвали в конкурса. Победителят ще получи и голямата награда от 5000 евро.
Международното жури, което определи четирите проекта, е повече от авторитетно.
Както стана ясно, председателят Руди Бауер е един от най-известните швейцарски дизайнери в света, определян като създателя на нови графични езици заради новаторския му подход в изграждането на визуалната идентичност на обекти като центъра „Помпиду“ в Париж и летището Кьолн-Бон. Oсновател на мрежа от девет независими студиа в Париж, Цюрих, Монреал и Берлин, наречена Integral, която работи по проекти в социалната сфера и включва графични, продуктови и експозиционни дизайнери, фотографи, типографи, артисти, архитекти и писатели.
В журито са и Йорданка Фандъкова - кмет на София, доц. д-р Александър Кьосев - директор на Културния център на СУ «Св. Климент Охридски», член на Института за съвременно изкуство-София, главен редактор на списание «Пирон»,
Андреан Нешев - графичен дизайнер, съкуратор на Sofia Design Week 2009 Next Identity и Sofia Design Week 2010 More or Less, съкуратор на "Балкански панел" в рамките на Sofia Design Week 2010 и 2011, Кристин Бретон - куратор на културно наследство и изследовател, управлява мисията, прилагаща принципите на Фаро конвенцията към Съвета на Европа в град Марсилия, Кирил Вълчев - водещ на “Седмицата”, политическото обзорно предаване на Българското национално Дарик радио, Лана Кавар - графичен дизайнер с множество награди, като AIGA, TDC Ню Йорк и Токио, Young Guns, ADC Ню Йорк и Icograda.

Станете почитател на Класа