Затвориха австрийския дизайн в балони

Свеж полъх носи изложбата, посветена на австрийския графичен и продуктов дизайн, която бе открита снощи в рамките на Sofia Design Week 2011. Изложението, което продължава една седмица, е организирано от ЕДНО и фондация “Америка за България” с генералното партньорство на МКБ Юнионбанк. То е част и от културния календар на Столична община.
Pure Austrian Design е своеобразен преглед на постиженията на съвременните австрийски дизайнери. Техните постижения могат да се видят в залите на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Става дума за онлайн платформа, която цели да популяризира по света австрийския дизайн, включваща над 150 австрийски компании и дизайнери в областите продуктов, вътрешен и графичен дизайн, архитектура.
Принципът на подбор и формата на излагане са скрити в заглавието: графичен дизайн в 2D и продуктов дизайн в 3D. Всички 24 проекта са изложени във футуристична постановка от огромни прозрачни балони, пълни с въздух.
Представени са най-интересните австрийски дизайн студиа: Büro X, Ichiban, Юнг фон Мат и Щефан Сагмайстер си делят въздуха в балоните с EOOS, for use и Райнер Муч. Концепцията и изпълнението на изложбата са на дизайн студио JULAND BarcelonaVienna заедно със Стефан Морич (от bkm design working group).
Какво представлява балонът, който е гвоздеят на нетрадиционната експозиция? Огромна прозрачна сфера от гумиран материал, ефектна като изпълнение, евтина като производство. Той вече е бил ситуиран по улиците на Виена с цел да бъде използван за изложбена зала. Точно в такива надуваеми и прозрачни балони австрийската мебелна промишленост показва най-добрите си експонати. Балонът е дело на JULAND BarcelonaVienna, фирма, която присъства и на софийското изложение. Балонът е излаган в този аспект и на подобни събития в Прага, Барселона, Лондон, Ню Йорк и Цюрих.
Над 30 творчески работилници се провеждат в рамките на Sofia Design Week тази година. Най-мащабният международен дизайн фестивал у нас ни дава възможността да видим как на практика се ражда дизайнът във всичките му измерения Творческите работилници буквално заливат града, като се провеждат на всевъзможни места, напълно в тон с мотото на фестивала - Design is All Around.
С участието на най-добрите български дизайнери се провежда серия работилници, озаглавена БГ творческа сила. В няколко последователни дни в Централен военен клуб и Централна минерална баня своя опит споделят Десислава Варджиева-Екарт (графичен дизайн), Елена Будинова (дизайн опаковки), Весела Данчева и Иван Богданов-Джовани от продуцентска къща „Финфилм“ (анимация), Максим Иванов (телевизионен дизайн), Красен Кръстев (типография).
Design is All Around е работилницата на Майкъл Мариот. Той показва как повечето предмети от ежедневието ни крият в себе си неподозирани форми на приложение. Това е и причината всички участници в работилницата да са поканени да донесат предмет по свой избор, който не намират за дизайнерски. Мариот разкрива защо някои предмети могат да бъдат използвани за всичко, а други – за нищо, и в какво се крие красотата на направи-си-сам нещата.
За връзката между тялото и шрифтовете говори в рамките на Body Copy работилницата на Холгер Якобс и Крейг Синамън от студиото Mind Design. Участниците ще създават собствени шрифтове, използвайки освен въображението си и собствените си тела. Новосъздадените шрифтове ще бъдат изложени по време на „София диша: Дизайн”, на 18 юни, на ул. „Цар Иван Шишман”.
Специално внимание на децата ще обърнат участниците в работилниците „Вкусни игри“, „Направи си значка“ и „Прави игра, а не боклук“. Първата, както подсказва името, ще предизвика детската креативност с храна – малчуганите ще трябва сами да си изработят играчки от здравословни хранителни продукти, като междувременно ще разберат кои храни са по-полезни от другите и защо е важно какво ядем. В приветливата атмосфера на двора на магазин „Слънчоглед” пък Мила Лозанова ще научи децата как могат лесно и бързо да се сдобият със значка по собствен дизайн и как техните рисунки ще се превърнат в значки. Безспорно най-очакваната детска работилница е тази на Kidsonroof, придобили световната си известност с факта, че играчките, които произвеждат, са екологични, класически, интересни и винаги имат повече от едно вярно решение за сглобяване. Подготовката за работилницата започна още през април, когато един от двигателите на Kidsonroof, Иля Яшкин, започна съвместна работа с български студенти от различни дизайн специалности. На 18 юни ще бъдат представени най-добрите играчки, а самите деца ще определят истинския победител.

Станете почитател на Класа