"Тоска" с Оксана Дика се върти пред НДК

Един от най-красивите млади сопранови гласове – Оксана Дика, ще звучи довечера на открито пред НДК. Очарователната украинка, смятана за Тоска номер 1 в света, ще пее в галаспектакъл на едноименната опера на Пучини на сцената на двореца на изкуствата „Кралица София“ във Валенсия. Представлението се излъчва директно в 38 града из целия свят. У нас ще го гледаме в София и в Стара Загора. Спектакълът ще бъде предаван чрез сателит . Партньори на красавицата са Хорхе де Леон - тенор, прочут с ролята на Марио Каварадоси, и Брин Терфел, солист на Метрополитен опера, където вече е изпълнявал тежката роля на барон Скарпия. Те участват в постановката на „Тоска“ заедно с великолепния оркестър на Comunitat Valenciana и хора на Generalitat Valenciana – под диригентството на легендарния маестро Зубин Мета. Излъчването на „Тоска“ е част от проекта VIVA EUROPA - културно събитие на Европейския съюз, под високия патронаж на европейския комисар за всяка година. Тази културна инициатива се ражда през 2009-а с цел да поощрява европейското чувство за общност.
Първото заглавие, включено в проекта, бе „Валкюра“ на Вагнер, наблюдавана едновременно в девет европейски града. На 18 юни през 2010 година опероманите в 43 града на Стария континент се насладиха на великолепната „Кармен“ с примадоната Елина Гаранча в главната роля.
У нас проектът се реализира за първи път от Националната асоциация на общинските служители в България с активната подкрепа на фондация „Ханс Зайдел”.  Присъствието на събитието е безплатно.
Звездата на „Тоска“ безспорно е Оксана Дика, родена в Украйна през 1978 година. Оксана завършва украинската Национална музикална академия при Микола Кндратюк и веднага е назначена за солистка на националната опера в Киев. Лауреатка е на два авторитетни международни белкантови конкурса - „Марсел“ във Франция и „Лисенко“ в Украйна. В началото на 2011-а тя блесна в постановката „Палячи“ на сцената на Миланската „Скала“.
„Да слушаш и гледаш „Тоска“ под палката на Зубин Мета е повече от удоволствие. Маестрото постига тонове и нюанси, за които меломаните мечтаят. В последната картина всички се почувствахме като в Рим, над река Тибър. А Оксана Дика и Хорхе де Леон ни разплакаха“, пише Роландо де ла Серда в сп. „Опера“ по повод премиерата на „Тоска“ във Валенсия.

Станете почитател на Класа