Първият роман на сър Артур Конан Дойл ще бъде публикуван през септември

Първият роман на сър Артър Конан Дойл, “Историята на Джон Смит”, ще бъде публикуван, предаде BBC.

Книгата, която описва размислите за живота, на един човек, затворен в стаята си, скован от подагра, е написана между 1883 и 1884 година.

Конан Дойл я изпратил на един издател, но ръкописът се загубил по пощата, след което авторът трябвало да го възстанови по памет. Ръкописът никога не е бил завършен. Първият роман за Шерлок Холмс- „ Етюд в червено” е отпечатан три години по-късно.

Рейчъл Фос, водещ куратор на съвременните литературни ръкописи в Британската библиотека, ще организира публикуването на „Историята на Джон Смит”, тази есен.
През 2007 година ръкописът е включен в колекцията от материали за Конан Дойл на Британската библиотека, като се очаква публикуването му да бъде успешено.
Наследниците на Артър Конан Дойл са дали съгласието си за проекта. Фос заяви пред BBC, че романът "е леко налудничав и неясен", тъй като това е първият опит на Дойл да създаде по-мащабно произведение след написването на поредица успешни разкази преди това.

Въпреки, че авторът намеква на много места, че се чувствал неудобно от тази ранна творба, г-жа Фос обясни, че е подновил работата си върху книгата по-късно, което предполага, че е намирал концепцията му за стойностна.

Романът представя размишленията на Джон Смит върху теми, като политиката и религията, както включва и няколко разговори с досадната му хазяйка, г-жа Рундал.. "Тя всъщност е г-жа Хъдсън, хазайката на Шерлок Холмс в процес на изграждане", обяснява г-жа Фос.
Романът е написан в началото на 20те години на Конан Дойл, точно след като се е преместил в Саутсий, близо до Портсмут.


Станете почитател на Класа