Защо избрах да уча бизнес в Англия?

Да си студент в чужда страна е предизвикателство, изпълнено с множество препятствия. Сблъскваш се не само с езиковата бариера, стреса и носталгията, но и с една изцяло нова и непозната култура. Звучи страшно и объркващо, но само в началото. Неуспехът да не се справиш е изключен, особено с подкрепата и гостоприемството, с които университетът в шотландския град Дънди те обгръща.

Трудният старт се превръща в авантюристично и незабравимо преживяване

Защото учебното заведение е социално средище, в което няма как да не бъдеш въвлечен. Университетът се намира в центъра на Дънди. Съвкупност от сгради, които съществуват още от основаването му през 18-и век, както и съвсем нови и модерни постройки. Има спортен център, студентски общежития, библиотека. В кампуса непосредствено до библиотеката се намира параклис, където са добре дошли студенти от всякакви религии. Дънди предлага специализация в широкоспектърен набор от специалности в областта на бизнеса, психологията, естествените науки, инженерството, правото, хуманитарните науки, компютрите и изкуството. Обучението в чуждестранен университет като Дънди те снабдява не само със знания по специалността, която изучаваш, но и с преживяването да опознаеш хора от различни култури и етноси. Тук всички изпитват чувството за равнопоставеност и единство. Дънди представлява

една международна общност, която съжителства в хармония

За това помага и студентският съюз, който се грижи за интересите на студентите. Смята се, че студентският съюз на Дънди е най-добрият в Шотландия и четвъртият по значение за цяла Великобритания. Съюзът обединява редица „общества”, в които всеки може да участва. Най-голямото общество е международното, следвано от музикалното, обществото на дипломатите, икономистите, артистите, спортистите. В сградата на съюза има басейн, сауна, билярдна зала, компютърен кът, кафенета и клубове, които осигуряват разнообразието за нощния живот на студентите. Интересен факт е ,че не само в града, но и навсякъде в страната нощните заведения работят едва до два часа след полунощ – това е вид контрол за цялата студентска общност. Ежемесечно съюзът прави проучвания с цел да подобри собствената си работа, която е в интерес на студентите. Редом с офиса на президента на съюза се намира и офисът на така наречената студентска подкрепа. Към него за помощ или съвет може да се обърне всеки нуждаещ се - за общежитие, съквартиранти, работа, финансова подкрепа, дори туризъм. С въпросите от професионално естествено се занимава друг помощен център към университета, така нареченият Кариер сървис.
За разлика от системата на образование в България, използването на модерните технологии е съществена част в обучението в Дънди, а и в цяла Великобритания естествено. Лекторите преподават в големи зали, снабдени са с микрофони, а самите лекции са представени чрез презентации, изготвени на компютър. Целият материал после бива качен онлайн в университетския уебсайт. За да го използва, всеки студент има профил, отговарящ на съответните модули, които се изучават в специалността му. По този начин се набляга повече на осмислянето и разбирането на материала, който лекторът изнася по време на лекцията.

Допълнителната помощ е безплатна в така наречената програма Count Me In

Студентът естествено може да си води записки, а после да зададе въпроси на своя лектор, който винаги отговаря с желание и вежливост след лекцията. Студент с по-големи интереси или пък със затруднения има право да се обърне към своя преподавател. Допълнителната помощ, която може безплатно да получи всеки в университета на Дънди, е така наречената програма Count Me In, т.е. „Брой и мен”. Програмата предоставя основен преговор и въведение в начина на обучение във Великобритания на предмети като математика, английски език, компютри и други. Така студентът получава възможност да възобнови и подобри знанията си, както и да се приспособи към новата система на обучение. Отделно всеки желаещ може да отдели време да упражнява наученото и да потърси още материал в библиотеката на университета, която разполага със стотици книги, а на всеки етаж има поне двадесет настолни компютъра. За още по-голямо удобство на студентите на всеки етаж има служител, който да дава упътвания. На приземния етаж е кафенето, което предлага от готова храна до прясно сготвени ястия.
На територията на целия кампус има безжичен интернет и така при хубаво време всеки притежател на лаптоп може да му се наслади, докато преглежда академични материали в някоя от градинките около университетските сгради, или да поседне на зелените площи.

В общежитията наказват за материални щети и шум

Около общежитията се поддържа чистота чрез множеството еко пунктове, в самите сгради хигиената се съблюдава по правила. Всеки семестър има инспекции в общежитията, при последователно нарушение на правилата и повреди се налагат парични санкции. Пушенето и домашните любимци са забранени. Всяко общежитие е снабдено със съвременна пожарна система, която се изпробва всяка седмица. Освен детектори за пожар има и такива за шум, които налагат контрол над по-шумните студенти.
Студентството в Дънди те учи на отговорност и самодисциплина, а редом с това - на трудолюбие и самоинициатива.
Като редовна студентка трябва винаги да се подготвям добре, прекъсването и недостатъчното време, отделено за преговор, може да ми струва лоша оценка на следващото изпитване. Освен финалните изпити, през всеки семестър студентите държат и междинни тестове. Моята специалност е международен бизнес с немски език. Тя съчетава мениджмънт, икономика, счетоводство, финанси и компютърна точност с по-задълбочено изучаване на статистическите програми. През първата година малко или много бях запозната със сферата на всеки един от тези предмети. По време на лекциите обаче ни обучаваха не само по тези конкретни предмети - обсъждахме и събития, които реално се случваха във Великобритания и по света. Правехме оживени дискусии, анализирахме и сравнявахме отделните случаи. Така бях въведена не само в сухата материя на моята специалност, но се научих да размишлявам, да разбирам и оценявам това, което се случва в икономиката на съвременния свят. Университетът на Дънди си партнира не само с други университети по света, но и с обществени институции и компании.

Учиш езици, колкото си искаш

Затова се надявам да се възползвам от възможността да поработя като стажант в някоя международна бизнес фирма. А като завърша, се надявам лесно да намеря работа, тъй като моята специалност намира приложение не само в търговската дейност, но и в фармацевтичния, образователния, технологичния и дори музикалния бизнес. Предимството ми е и немският език, с който се справях добре още преди да замина за Англия. Повечето британски студенти в моя университет не изучават чужди езици, макар че в университета преподават френски, испански и немски, а допълнително се предлагат курсове по китайски, японски, руски, италиански, арабски, португалски, турски, полски, гръцки, латински и келтски. Надявам се да науча още един език, освен немския и английския, докато съм в университета. През третата година на моята специалност университетът ми дава шанса да уча в партньорски университет в Германия. Очевидно е, че ме очакват още три вълнуващи студентски години в университета на Дънди. Очаквам да се дипломирам не само като добре подготвен и квалифициран специалист, но и да израсна като силна и независима личност. Дънди ти отваря път към хиляди възможности, за да успееш.

Станете почитател на Класа