Деница Атанасова откри изложбата "Свидетели на своето време"

Деница Атанасова, президент на Музейната галерия за модерно изкуство (МГМИ), откри вчера уникалната експозиция "Свидетели на своето време" в изложбеното пространство на „Оборище“ 10. „Щастлива съм, че имаме възможност да покажем 50 редки творби на гениални художници от архива на най-големия в света издател на оригинално графично изкуство - ателие "Мурло", което е постоянен източник на творби за нашата галерия. Чудесно е, че това се случва в присъствието на наследника на известната френска фамилия колекционери – г-н Ерик Мурло“, каза тя.
Изложбата "Свидетели на своето време" представя произведения на Пабло Пикасо, Хуан Миро, Фернан Леже, Марк Шагал, Раул Дюфи и др. Картините ще останат на „Оборище“ 10 до 30 юни, а цените им са по джоба на българските колекционери и ценители. Артекспертът Ерик Мурло, пристигнал по покана на МГМИ, изрази задоволството си от партньорството с българската галерия: „С Деница доста се потрудихме, докато подберем най-подходящите графики за тази изложба. Мисля, че тя отваря очите на българските ценители за модерното изкуство. Бях на посещение в Националната художествена академия, останах приятно изненадан от работата на българските преподаватели и студенти. Мисля, че тепърва ще водим диалог с тях“, каза Ерик Мурло. За него колекционирането на арт творби е повече от хоби, по-скоро е начин на живот и поглед върху света. Той непрекъснато пътува, преди да дойде в София, е представил подобни експозиции в Лондон и Сингапур. Сътрудничеството на бележития колекционер с МГМИ е предпоставка и за бъдещи интересни проекти.
Уникалната експозиция "Свидетели на своето време" стана възможна благодарение на подкрепата на Alpha Bank. “За нашата институция развитието на изкуството и културата е от най-голямо значение за бъдещето на всяка нация. Затова подкрепихме проекта на музейната галерия за модерно изкуство, с която работим вече втора година“, каза Евангелос Литрас, управител на Alpha Bank за България. „Да влагаш в здравето и културата винаги има смисъл, това е най-добрата инвестиция. С тази мисъл сътрудничим с Деница Атанасова“, каза г-жа Весела Стоева, зам.-председател на Съвета на директорите на „Софарма“, компанията, която съще даде рамо на проектите на МГМИ. Ясен Гуев, директор корпоративна политика на Globul, припомни, че в последните години музейната галерия се превръща в особено цветно петно в столицата, което я прави по-привлекателен за живеене град. По тази причина Globul ще продължи да сътрудничи с галерията.

Станете почитател на Класа