"Артистична задруга" възкръсва у нас

Европейската мрежа от артоприемници "Артистична задруга" вече присъства и в България благодарение на Art Compagnonnage и 42 и Международния фестивал "Софийски музикални седмици".
В клуб „Студио 5“ на НДК организаторите представиха вчера в детайли възможностите на инициативата с активното участие на Златина Русева, ръководител на мрежата, и един от нейните основоположници - писателя Красимир Дамянов,
Тази мрежа за мобилност е модерно пресъздаване на големите идеи на европейското културно наследство. А те са свързани с взаимното опознаване чрез обмен на артистични професионални практики, чрез изучаване и развитие на културните традиции на различни страни.
Възраждането на "Артистичната задруга" на българска територия ще вдъхне нов живот на тази стара традиция, популярна на много места в съвременна Европа. Артистите, сами или в малки групи, населяват и вдъхват живот на нови артистични пространства и познанства. И откриват културното многообразие, новото творческо вдъхновение и новите умения, почерпани от наследството на другите народи.
Европейска мрежа от артоприемници "Артистична задруга" предлага различни възможности за обогатяване на контактите и дейността на най-различни творчески обединения и индивиди. „Задругата“ помага да намерим ново рекламно пространство за най-разнообразни по вид и идея културни инициативи. Тя подсказва как да бъдат открити и използвани най-подходящите партньори за проектите, как да бъдат привлечени най-интересните артисти за всяка художествена изява. „Артистичната задруга“ използва традицията от миналото и възможностите на съвременните технологии, за да направи културата по-близка и достъпна за хората.

Станете почитател на Класа