"Подслон" е най-добрият филм за 2010-а

"Подслон" на режисьора Драгомир Шолев взе наградата за най-добър игрален филм на Българската филмова академия за 2010 година. Шолев получи и приза „Най-добър режисьор на игрален филм" в съревнование с Виктов Чучков-син (TILT) и Ивайло Христов ("Стъпки в пясъка").
Наградата за най-добър документален филм отиде при „Кметът" на режисьорския тандем Адела Пеева и Антоний Дончев. В анимационното кино бе отличен филмът „Дорога" на Сотир Гелев и Алекс Филипов. В категориите „Най-добър телевизионен игрален филм" и „Най-добър документален телевизионен филм" награди получиха съответно „Светото семейство" със сценарист и режисьор Красимир Крумов и „Апостол Карамитев" на Момчил Карамитев.
Светлана Янчева бе обявена за актриса на годината за ролята си в „Светото семейство", а за най-добра мъжка роля награда получи Мариан Вълев в „Лов на дребни хищници". Яна Титова ("Лов на дребни хищници" и "Стъпки в пясъка") бе отличена в категорията „Поддържаща женска роля". А за поддържаща мъжка роля награден бе Ованес Торосян (TILT).
За най-добър режисьор на документален филм бе обявена Анна Петкова за „Иван Георгиев–Рембранда", а за анимационно кино – Сотир Гелев и Алекс Филипов за „Дорога". На Красимир Крумов бе връчена наградата за сценарий за филма „Светото семейство".
Награди бяха връчени и за режисьорски дебют, като в секцията за игрално кино бе отличен Цветодар Марков за "Лов на дребни хищници", а приза за документалното кино си поделиха Йордан Тодоров за "Бетонни фараони" и Мария Аверина за "Късен дом". Победител в анимационното кино нямаше поради липсата на такъв дебют през 2010 г.
Приза за най-добра филмова музика си поделиха Божидар Петков за "Зад кадър", "Още нещо за любовта" и "Стъклената река" и  Константин Цеков за "Мисия Лондон"
Бяха отличени и операторите: на игрален филм – Рали Ралчев за TILT и „Зад кадър", и на документален филм – Константин Занков за "Иван Георгиев–Рембранда" и "Класификация на спомени".
Наградата за цялостно творчество, както предварително бе обявено, получи кинодраматургът Георги Мишев.
В тазгодишните отличия за родно кино Българската филмова академия обединява почти цялата кинематографична общност. 10 са организациите, участващи в излъчването на победителите, и това са: Съюзът на българските филмови дейци, Българската асоциация на кинорежисьорите, Асоциацията на българските оператори, Сдружението на филмовите и телевизионните режисьори, Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радиосценаристи, Българската асоциация на независимите художници аниматори "Пройко Пройков", Асоциацията на филмовите продуценти, Асоциацията на българските независими продуценти, Асоциацията на българските филмови продуценти и Асоциация "Академика 21".

Станете почитател на Класа