Арлет Ричи поставя "Вълните" в Народния театър

„Вълните“ на Арлет Ричи ще се играе премиерно на камерната сцена в Народния театър на 3 и 5 юни. Постановката е на самата авторка, сценография и костюми - Чавдар Гюзелев, музика и песни Али, Джон и Марго Мичел. В ролите ще видим Юлиан Вергов, Ивайло Герасков, Мария Каварджикова, Рени Врангова и Снежина Петрова. Това е 1002-рата премиера на Народния театър.
Между двете войни в хотел на английския бряг и след близо двайсетгодишна раздяла се събират петима неразделни от детинството приятели. Извикал ги е Бърнард – издател и неуспял писател, баща на три деца, в момента неизлечимо болен. И петимата са петдесетгодишни. Невил е самотен ерген и самолетен конструктор, който в навечерието на Втората световна война „подготвя унищожението на всички ни” – както заявява Сузан, домакиня, майка на пет деца. Рода е ангажирана писателка феминистка, която се бори за сексуално равноправие между половете и тъй като е еврейка, възнамерява да избяга от нацистите в далечна Индия. Джини е все още очарователна известна певица.
Липсва онзи, в когото са били влюбени всички – съвършеният Пърсивал, образът на колективната илюзия, загинал преди повече от 20 години в Индия, падайки от кон.
Най-неочаквано действието се връща с двайсет години назад – когато всички са още в колежа, и още по-неочаквано – когато са деца…
Авторката Арлет Ричи е родена на 5 май 1954 г. в Париж. През 1974 г. записва медицина в Сорбоната, но след три години напуска, за да учи философия. През 1979 г. защитава докторска дисертация в областта на клиничната психология и започва работа като психоаналитик. От 1982 г. минава на частна практика като психоаналитик, от която се отказва през 2000 г., когато написва първата си пиеса „Вълните (по повод на Вирджиния Улф)”. Следват „Астронавтът”, „Лифтинг” (2002), „Откакто ме напусна”, „Блаженство” (2003), сценичната адаптация на три от знаменитите „Надгробни слова” на Жак-Бенин Босюе (2004). От романа на Вирджиния Улф “Вълните” съм запазила ритъма на морето, времето, което не отминава, и хората, които отминават, казва Арлет Ричи за творбата си.

Станете почитател на Класа