"Дървото на живота" получи "Златна палма"

"Златна палма" на 64-тия кинофестивал в Кан бе връчена на епичната семейна драма "Дървото на живота" (The Three of Life). Това е eдва петият филм в 40-годишната кариера на 67-годишния американски режисьор Терънс Малик.
Във филма, в който са вплетени и сюрреалистични, и научнофантастични елементи, участват Брад Пит, Шон Пен и Джесика Частейн, а действието се развива в Америка през 50-те години на миналия век. Отличието прие Бил Полад, един от продуцентите на филма, тъй като неразгадаемият Малик избягва публичността и камерите. Той не се появи и на представянето на филма си и всъщност не е бил сниман през последните 30-ина години.
Най-известните му филми са "Опасни земи" (1973), "Небесни дни" (Days of Heaven,1978) и "Тънка червена линия" (1998).
Французинът Жан Дюжарден взе наградата за мъжка роля за филма "Артистът" (The Artist) на Мишел Азанавичус - римейк на ням черно-бял филм от 20-те години. Наградата за
най-добра актриса получи Кирстен Дънст за ролята си на депресирана съпруга в "Меланхолия" (Melancholia) на предизвикалия остри противоречия на фестивала Ларс фон Триер.
Турският филм "Едно време в Анадола" (Once Upon a Time in Anatolia) на режисьора Нури Билге Джейлан и белгийският "Момчето с колелото" (The Kid With a Bike) на братя Дарден си поделиха Голямата награда на фестивала в Кан.
Датчанинът Николас Виндинг Рефн получи наградата за най-добър режисьор за филма Drive с Райън Гослинг и Кери Мълиган. Филмът "Бележка под линия" (Footnote) на израелския режисьор Йозеф Седар получи награда за най-добър сценарий.
Филмът Polisse на френската режисьорка Майвен льо Беско спечели Наградата на журито
.Льо Беско благодари на екипа си и на полицаите от Бригадата за защита на малолетните, за чието ежедневие разказва филмът, задето са я допуснали сред тях и са й позволили да наблюдава човешкото нещастие.
"Златна камера", отличие, което се присъжда за първи филм, бе присъдена на аржентинския филм "Акациите" (Las acacias) на Пабло Джорджели, представен в паралелната секция на Седмицата на критиката, и бе връчена от испанската актриса Мариса Передес.
Бяха ми необходими 5 години да направя този филм и през това време не можех да се занимавам с нищо друго, сподели режисьорът, посвещавайки творбата си на своята съпруга и на родителите си.


БГ акцент

Филмът "Писмото" (The Letter) на българската режисьорка Доротея Друмева спечели първа награда на фондацията Cinéfondation - за випусници и студенти във висши филмови училища
"Писмото" е 30-минутна лента, продуцирана от Германската филмова и телевизионна академия в Берлин, в която се разказва за млада жена, изненадана от вестта, че очаква дете.
Доротея Друмева е родена в гр. Исперих преди 32 години, учила е социология и философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Завършва Германската филмова и телевизионна академия, а "Писмото" е третият й късометражен филм, направен там.
От 1998 г. фондацията Cinéfondation награждава в Кан филми на млади автори, а конкурсът е част от официалната състезателна програма на Международния фестивал. Тази година българката печели в конкуренцията на 16 филма, представени от 11 висши филмови училища.
Филмовият проект "Лъжесвидетел" със сценарист и режисьор Иглика Трифонова и продуцент Росица Вълканова спечели наградата "Кшищов Кешловски" на независимата филмова фондация ScripTeast за най-добър сценарий от Централна и Източна Европа.

Станете почитател на Класа