Вадят костюм на Гена Димитрова в Русе

Златните години на оперното изкуство в Русе бяха представени в изложба, посветена на празника 24 май. Костюми и снимки на най-известните певци от 70-те години припомнят за Стефка Евстатиева, Мария Венциславова и Анастас Анастасов, които днес са по-популярни като родители на световноизвестния бас Орлин Анастасов, звездната тройка Пенка Маринова–Кирил Кръстев–Николай Здравков, Ана Ангелова, Стефан Димитров и др. Присъства дори Гена Димитрова с костюма на Тоска, с който е пяла на русенска сцена, а по-късно е ползван и от голямото сопрано Мариана Цветкова.
Русенската опера се слави с един от най-богатите гардероби – над 5000 костюма, и най-добре запазения творчески архив от създаването на института до днес. Сред експонатите на входа е показан и най-старият запазен костюм - от 1958 г. на Ескамилио от "Кармен", носен от Кирил Кръстев. Повечето от сценичните облекла са изключително скъпо украсени – с много детайли, камъни, перли, ръчни елементи и бродерия. Допълнителна атмосфера създава и възстановката на гримьорна от 70-те години, каквато може да се види и днес в операта.
Идеята на организаторите на изложбата е тя да постави началото на една музейна сбирка, посветена на Русенската опера, като се направи и виртуален музей за историята на музикалния институт.

Станете почитател на Класа