Орхан Памук: Пиша, защото животът е кратък

"Пиша, защото животът е кратък и искам да напиша всички книги, които съм планирал", каза турският писател Орхан Памук, носител на Нобелова награда за литература за 2006 г., в препълнената Аула на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Орхан Памук е в България по покана на фондация "Елизабет Костова" със съдействието на посолството на Турция. Самата Елизабет Костова, американска писателка и българска снаха, представи писателя и напомни, че забележителните му книги са познати и обичани в България благодарение и на изключителните му преводачи.
Независимо от уговорката, че Орхан Памук няма да отговаря на политически въпроси, водещият, университетският преподавател Бойко Пенчев, не му ги спести, тръгвайки от "нашата вечна балканска тема". "И ние, и вие сме в Европа, но сме в нейната периферия, в нейната провинция. Това е предизвикателство, но и по-лесно за оцеляване", каза писателят и се извини, че едва сега идва в София, нещо, което отдавна е трябвало да стори. Но призна, че в столицата всичко му е познато и близко, защото преди години е бил във Варна.
Според Орхан Памук "нашата обща различност като балканска идентичност не сме я измислили ние, балканците, а другите, от другата Европа". „Всички казват, че е проклятие да се родиш на Балканите, но е в нашите ръце да превърнем това проклятие в дар. Преди години моите колеги се оплакваха, че е проклятие да си писател в Турция и че няма как да се реализираш там. Сега навсякъде по света ми казват: "Ти си истински късметлия, че си роден в Истанбул", каза писателят. И се похвали, че когато пристигнал в Ню Йорк, за да преподава в Колумбийския университет, му казали къде може да си купи турско сирене. Намерил, но то се оказало българско сирене. И при това много вкусно...
Запитан за арабските революции на 2011 г. в Египет, Тунис, Йемен, Сирия, Либия, Памук заяви: "Щастлив съм от Арабската пролет, защото това е революцията на средната класа, на младите, които не могат да търпят повече диктаторските режими. Вижте техните лица. Бомбите и политическите реакции на правителствата са на втори план. Това, което се случва, ме прави щастлив..."
По повод посещението на Памук в София току-що излезе от печат неговата книга-изповед "Други цветове" на издателство "Еднорог" в превод на Розия Самуилова.
Вчера Орхан Памук бе удостоен с почетния знак доктор хонорис кауза на Софийския университет, а снощи разговаря в Червената къща с българските читатели за книгата "Други цветове", представена от Силвия Чолева.


Кой е той

Книгите на турския писател са преведени на над 60 езика, продадени са в над 7 млн. екземпляра. Той е роден на 7 юни 1952 г. в Истанбул. Завършва Робърт колеж, по това време вече средно училище, след което учи архитектура в Истанбулския технически университет. През тези години започва да се занимава основно с писателска дейност.
Завършва журналистика в Истанбулския университет през 1977 г., а от 1985 г. до 1988 г. посещава Колумбийския университет в Ню Йорк и Университета на Айова.
През 2005 г. две турски професионални асоциации завеждат наказателно дело срещу Орхан Памук заради негови противоречащи на турското законодателство изявления във връзка с арменския геноцид от 1915-1917 г. и избиването на 30 000 кюрди от турското правителство. През януари 2006 г. обвиненията са отхвърлени по процедурни причини.
Орхан Памук е отлично познат у нас. Преведени са негови осем романа и есеистичната мемоарна книга "Истанбул", всички публикувани от "Еднорог".

Станете почитател на Класа