Мидори подкрепя и български таланти

Световноизвестната цигуларка Мидори Гото, която гостува у нас по покана на фондация „Америка за България“, се срещна с български интелектуалци в голямата концертна зала на Военния клуб. Изумителната изпълнителка бе представена от председателката на фондацията г-жа Десислава Тальокова и диригента Васил Димитров, шеф на Cantus Firmus. Мидори сама разказа за дейността на трите неправителствени организации, които е създала, за да подпомага обучението по музика на деца и млади хора по целия свят. Когато правителството на САЩ ограничава средствата за обучението по музика на децата в училище, Мидори създава фондация, която поема това обучение.
Само за седмица у нас  Мидори направи няколко майсторски класа в Пловдив и София, сформира квартет с ученици, репепетира с младежката филхармония, изнесе няколко концерта в столични училища и пред малките пациенти на Университетска педиатрична болница. Мидори е обявена за посланик на мира от ООН.
" Аз съм имала много контакти с български музиканти - колеги, които са учат или активно работят в САЩ, докосвала съм се до композиции на български композитори и по този начин съм се запознала със съвременната българска музика. Свирила съм цигулковите творби на Владигеров, слушала съм Борис Христов и Емил Чакъров. Моята мотивация да дойда точно тук е да се срещна с вашите млади музиканти и да работя с тях", каза цигуларката.
В малкото свободно време, което й у остана у нас, Мидори успя да създаде и незабравими спомени за себе си от тези срещи. Последният концерт на Мидори у нас е довечера в зала „България“ - с оркестъра на Classic FM и под диригенската палка на Максим Ешкенази. Изявата се организира със съдействието на Cantus Firmus.

Станете почитател на Класа