Колекцията на Мурло идва на "Оборище" 10

Ерик Мурло, собственик на архива на най-големия издател на оригинално графично изкуство - ателие „Мурло“, пристига в България на 1 юни. Става дума за наследник на внушителна колекция от над 500 000 оригинални графики на най-великите модернисти от ХХ век.
Морло ще представи у нас изложбата „Свидетели на своето време“ - 50 редки творби на Пабло Пикасо, Хуан Миро, Фернан Лежер, Марк Шагал, Раул Дюфи и др. За краткия си престой у нас Ерик Морло ще изнесе и лекция пред студенти от Националната художествена академия на тема “Графичното изкуство на модерните майстори и история на ателие „Мурло“.
Ерик Морло има интересно детство. Роден е в Ню Йорк, израснал е в Париж. Живял в уникалната среда на художниците-модернисти, той редовно слуша историите на Пикасо, седнал на коленете му, получава първите си боички от Миро и със своя дядо Фернан Мурло е чест гост в дома на Шагал.
За Ерик Мурло колекционирането на изкуство е повече от хоби, по-скоро начин на живот и поглед върху света. „Изкуството е най-приятното усилие, което носи интелектуално и емоционално удоволствие“, споделя той.
Знаменитият архив на издателство „Мурло“, съдържащ работи на най-известните творци на ХХ век, става достъпен за българската публика благодарение на Alpha Bank, генерален спонсор на сезон 2011. Изложбата се осъществява и с подкрепата на „Софарма“ и GLOBUL.
Семейство Мурло е тясно свързано със света на изобразителното изкуство от 1852 година. Първоначално производител на фини тапети, с времето ателие „Мурло“ се включва в отпечатването на илюстровани книжки, както и на висококачествени плакати за Френския национален музей и по-големи чуждестранни институции. До 1937 г. „Мурло“ е доказал своята репутация като най-голям издател на художествени плакати. В епохата на Парижкия авангард (средата на 30-те години на 20-и век) художниците създават своите графични произведения в литографската печатница на Фернан Мурло. Фернан Мурло (1895-1988 г.), възпитаник на прочутата École Nationale des Arts Decoratifs, ръководи студиото цели шест десетилетия. Под негово покровителство много големи артисти посещават ателието и създават оригинални графични произведения на изкуството.
В книгата си Twentieth Century Posters дядото Фернан Мурло документира историята на артистите и печатарския процес: “Лежер беше редовен посетител на нашето печатарско ателие, където създаде много литографии под формата на графики и илюстрации”. През 1945 г. в ателие „Мурло“ влиза артист, чийто графичен гений и чудовищна изобретателност ще придадат ново измерение на литографския процес, както и на собственото му изкуство – това е Пабло Пикасо. За стогодишнината на студиото Фернан Мурло публикува колекция от оригинални литографии на Пикасо, Лежер, Матис, Марино Марини, Деран, Миро и много други.
В момента наследникът на фамилията Ерик Мурло е партньор и основен доставчик на творби за колекцията на Музейната галерия за модерно изкуство в София.

Станете почитател на Класа