15 топдизайнери във феста Sofia Design Week

Водещи световни и БГ дизайнери си дават среща на двудневния лекционен форум, който ще се проведе на 11 и 12 юни в рамките на Sofia Design Week, Организаторите на фестивала, сп. ЕДНО и фондация „Америка за България”, с любезната подкрепа на генералния спонсор МКБ Юнионбанк, са подготвили изключително силна програма. Участниците ще представят най-новото във всяка една сфера на дизайна: графичен, визуален, продуктов, индустриален, интериорен, моден, кулинарен, музикален, мебелен, типография и дори такъв, който все още няма своето определение. Специален гост на събитията г. ще бъде Френският културен институт, който празнува 20 години от създаването си в България.
Сред най-очакваните и известни лектори е Константин Грчич, основател на Konstantin Grcic Industrial Design, Mюнхен, и един от най-влиятелните продуктови дизайнери в света. Той ще говори за връзката между дизайнер-производител-потребител и за това как се прави дизайн за хора, които не разбират от дизайн. Стилът му се разпознава  по изключителната прецизност и перфекционизъм, в комбинация с леко загатнато чувство за хумор. Негови творения са селектирани през 2007 г. в изложбата 25/25 Celebrating 25 Years of Design на лондонския Design Museum.
Матали Красе пък е едно от най-ярките явления в интериорния и графичния дизайн през последните 20 години. Малко след като печели парижката „Голяма награда за дизайн” през 1997 г. основава собствено студио. Оттогава тя упражнява магията си в редица сфери – от сценография през интериори и архитектура, до графичен дизайн и изкуства. Един от най-известните й проекти e цялостната необикновена концепция на Hi-Hôtel в Ница. Всяка от неговите 36 стаи буквално предлага различна логика на живот.
Джерърд Сейнт, създателят и творчески директор на консултантската агенция Big Active, Лондон, често е определян като факир в музикалния дизайн. Той ще говори на тема какво е музикален дизайн, като едновременно с това ще бъде представена и изложба с най-известните и добри плакати на Big Active. Друг гениален дизайнер, който също пристига с изложба, е авторът на най-известните корици на издателство Penguin – Дейвид Пиърсън.
Българското участие във форума на Sofia Design Week 2011също е на световно ниво. Владимир Каралеев, който живее в Берлин, наскоро бе обявен от The Guardian като една от звездите на съвременната берлинска модна сцена. Най-перспективният български моден дизайнер ще представи последните световни тенденции в бранша, както и своите виждания за създаването на стилен дизайн, силно повлияни от съвременното изкуство, нестандартната обработка на материали и противопоставянето на традиционните форми и силуети.
Десислава Вaрджиева-Екарт е графичен дизайнер и визуален артист на свободна практика. Възпитаник е на Националната художествена академия в София и Училището по визуални изкуствa в Лайпциг, където в момента преподава дизайн и типография. Участието й в Sofia Design Week ще бъде съпроводено с изложба и работилница, а темата на нейната лекция, посветена на възможностите в образованието и неговите резултати, е „Червената шапчица и седемте джуджета”.
Това са само малка част от лекторите на Sofia Design Week 2011. Имена като: Майкъл Мариот (продуктов и мебелен дизайн, Лондон), Rich Brilliant Willing (студио за продуктов и мебелен дизайн, Ню Йорк), DING 3000 (студио за продуктов дизайн, Хановер), Красен Кръстев (графичен дизайн, София/Дубай), Марк Чалмърс (интерактивен и уебдизайн, Амстердам), Нели Хайон (интерактивен дизайн, Лондон), Томас Файхтнер (индустриален, продуктов и графичен дизайн, Виена), Валтер Бохач и Юлия Краут (студио за визуален дизайн, Виена), както и много други също ще са част от събитието.
На 13 май изтича срокът за регистрация на първите 100, които могат да се запишат за ФОРУМА на Sofia Design Week 2011 на най-ниските цени, обявявани до момента: двудневен стандартен билет за 50 лв. и студентски за 25 лв. След този срок до 1 юни организаторите на фестивала предлагат промоционални цени: двудневният пакет ще струва 80 лв., а еднодневният – 50 лв. След 1 юни цените ще са съответно 100 и 60 лв. Всички студентски билети са с 50% намаление. Регистрациите за ФОРУМА на Sofia Design Week 2011 могат да се направят на официалния сайт на фестивала www.edno.bg/sofiadesignweek, както и в офиса на ЕДНО (ул. „Патриарх Евтимий” 22).

Станете почитател на Класа