Алмодовар се готви за "Златна палма"

Кадри от „Кожата, в която живея“ (La piel que habito), най-новия филм на Педро Алмодовар, са пуснати неофициално интернет. Лентата трябва да се завърти премиерно на 19 май на кинофестивала в Кан. Събитието се очаква с огромен интерес, защото според критиците „Кожата, в която живея“ е най-вероятният претендент за „Златна палма“. В главната роля е Антонио Бандерас, асистират му култовите имена на испанското кино Елена Аная, Мариса Паредес, Ян Корнет и Роберто Аламо. Сцените, които се въртят в мрежата, са от материала, с който е работила продуцентската компания Deseo специално за рекламната кампания на филма. Филмът е инспириран от романа „Тарантула“ на Тиери Жонке. Разказва историята на пластичния хирург Льогран, който изживява тежко смъртта на обгорената си жена, на която не е успял да помогне, въпреки че е считан за голям специалист. Хирургът е обладан от идеята да създаде човешка кожа, с която да спасява тежко обгорени хора. Снимките на филма стартираха миналия август в Сантяго де Компостела и приключиха през януари тази година.
Алмодовар отдавна се цели в „Златната палма“. Големият испански режисьор има „Оскар“, „Сезар“ и „Гойя“, но все още не се е сдобил с най-високото отличие от Кан. Той ще се опита за четвърти път да се домогне до него, след като французите го удостоиха с твърде високи награди – Кавалер на Почетния легион и на Ордена за изкуство и култура. Франция обожава Алмодовар, смятат експертите в Кан. Бившият директор на фестивала Тиери Фремо твърди: „Мястото на Педро е във висините, защото той е осенен от Бога. Горд съм, че се появява на червения килим в Кан“. През 1999-а Алмодовар бе на крачка от „Златната палма“ заради филма „Всичко за майка ми“, но тогава получи награда само за най-добър режисьор. Изместиха го братята Дарден, които зашеметиха всички с лентата „Розета“.
Седем години по-късно Алмодовар пак се настрои да грабне палмата, този път с Volver, един от неговите най-награждавани филми. Дадоха му приз за най-добър сценарий. За трети път Алмодовар се опита да се сдобие с най-високото отличие на Кан през 2009-а, когато се състезава с великолепната лента „ Счупени прегръдки“ (Los abrazos rotos). Пак не успя! Затова сега се е подготвил за битка на живот и смърт в името на „Златната палма“. “Отивам в Кан, без да мисля за награди, но знам, че моят филм е най-добър“, казва Алмодовар. Той признава, че често е бил игнориран на световните фестивали и че му е струвало скъпо да се пребори за наградата. Но че в наши дни испанското кино вече е на нивото на Холивуд и затова може да очаква всичко най-добро и за себе си, и за колегите си.

Станете почитател на Класа