Любо Нейков в дует с Веско Пантелеев

Актьорът Любо Нейков и виртуозът цигулар Веско Пантелеев влязоха в комичен диалог по време на заключителния концерт от цикъл „Фортисимо в клас”, който се състоя в салона на Музикалното училище „Любомир Пипков“ в столицата. Под палката на друг виртуоз – Максим Eшкенази, прозвуча музика от филма „Карибски пирати“, "Малка нощна музика” от Моцарт; "Годишните времена$ на Вивалди, Симфония №5 от Бетовен и Симфония №5 от Чайковски.. В пилотното издание на „Фортисимо в клас” участваха 127 деца от 4-ти клас на 73-то СОУ „Владислав Граматик”, като организаторите предвиждат да разширят кампанията догодина. Малките любители на музиката останаха възхитени от музикалното зрелище, което надхвърли всички очаквания. Затова аплаузите и виковете „Браво“ нямаха край.
Инициативата „Фортисимо в клас” се провежда за първа година от фондация „Америка за България” и фондация „ХХ-Триола Квинтола” на диригента Максим Ешкенази, който обучава над 17 000 деца годишно по подобна програма в Калифорния, САЩ. Целта на организаторите е от следващата година „Фортисимо в клас” да се разшири и да обхване четвъртокласници от 10 училища в София, а по-нататък да се провежда и в други градове в страната, със съдействието на местните филхармонии.
В първото издание на инициативата 8 млади музиканти запознаха учениците от 73-то СОУ с цигулката (Юлия Попова), виолончелото (Петър Кушлев), валдхорната (Красимир Костадинов), флейтата (Гергана Иванова), виолата (Христо Аролски), ударните инструменти (Виктор Бенев), контрабаса (Борислав Симеонов) и тромпета (Петър Македонски). Часовете, водени в неформална обстановка чрез интерактивни игри и любопитни истории, привлякоха вниманието на децата, които посрещаха учителите с гора от ръце и въпроси при всеки следващ час.

Станете почитател на Класа