Лицата от банкнотите проговориха в Минералната баня

Интерактивната изложба „Парите разказват“ бе открита снощи в Софийската централна баня с любезното съдействие на Alpha Bank, Столична община и Общинско предприятие „Стара София“. Автори на експозицията са Юрий Вълковски, Весела Ножарова и Георги Господинов. Идеята на проекта е да накара българското общество да се вгледа и да види по нов начин един от предметите, които най-често минават през ръцете ни – българските банкноти в обращение.
Чрез скритите и явни образи и текстовете върху българските левове изложбата разказва по интересен и достъпен начин за наследството, оставено ни от седем исторически личности, сред които писатели, художници, държавници, изиграли изключително важна роля за развитието на българската държава от самото й създаване. Става дума за Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Алеко Константинов, Петър Берон, Пенчо Славейков, Иван Милев и Стефан Стамболов.
Модерната интерактивна изложба „Парите разказват“ включва изображения, предмети, текстове, аудио- и видеоматериали. Тя провокира присъщото на хората любопитство към скрития детайл чрез новия и необичаен поглед върху нещо толкова ежедневно и познато като банкнотите.
Благодарение на съдействието на Alpha Bank авторският колектив визуализира връзката на българските парични средства с историята и с личностите на България върху подвижни сглобяеми модули. Входът на изложбата „Парите разказват“ е свободен за всички желаещи.


Пенчо Славейков и любимата му Мара Белчева


Любовта между Мара Белчева и Пенчо Славейков е изобразена на… банкнотата от 50 лв.
Мара Белчева е истинска икона на своето време. 23-годишна е, когато мъжът й Христо Белчев (финансов министър в правителството на Стефан Стамболов) е убит. В нея е влюбен самият княз Фердинанд – злите езици говорят, че една от причините за убийството на мъжа й е желанието той да бъде премахнат от живота на красавицата и тя да стане свободна жена. Факт е, че Фердинанд поръчва да направят гипсова отливка на ръката й, която държи на нощното си шкафче, за да я гали и целува. Придворна дама, младата вдовица е подложена на постоянните ухажвания на царедворците.
Но провидението е предопределило друго: да събере тази обаятелна и желана красавица с един от най-големите поети и интелектуалци, единствения български творец, стигнал до прага на Нобеловата награда за литература – Пенчо Славейков. Любовта им е драматична и неповторима.
Родена в семейството на заможен севлиевски търговец, Мара Белчева получава завидно за времето си образование – учи в Търновската гимназия, а след това във висш девически институт във Виена. Сред завръщането си се влюбва в Христо Белчев, на когото предричат бляскава кариера. На 1 юни 1886 г. двамата се венчават. Техни съвременници разказват, че като се разхождала из София, младата двойка била толкова хубава, че възрастните хора я благославяли. Четири години след сватбата Христо Белчев е вече министър на финансите в правителството на Стамболов, а Мара Белчева – модна икона.
Точка на този хармоничен брак слага смъртта - Белчев е застрелян през 1891 г. от наемни убийци, които го взимат за Стамболов. Двадесет и три годишната вдовица се затваря вкъщи и в мъката си боядисва всичко в черно.
Князът отпуска щедрата пенсия от 750 лв. на вдовицата и я прави придворна дама на майка си - княгиня Клементина. Мара Белчева привлича магнетично погледите на мъжете, тя е пожелана и от един от синьокръвните гости на княза – граф Ернест дьо Грьоно. Неговите ухажвания предизвикват скандал в двореца.
През 1903 г. Мара Белчева се среща с Пенчо Славейков, с когото се знаели от деца. Неин сродник довежда Пенчо в дома й на ул. “Христо Белчев” 12. Между двамата пламва луда страст. Тази необикновена любов между двамата, току-що прехвърлили Христовата възраст, е документирана в стихове, писма и спомени.

Станете почитател на Класа