Тутанкамон пристигна в Кьолн

Безценни изображения на Тутанкамон, предмети от неговата гробница и великолепни златни украшения от Египет събраха като магнит хиляди туристи в изложбения комплекс EXPO XXI в Кьолн. Причината? Притиснат от политическите размирици, Египет се опитва да тушира загубите от сринатия туризъм. И затова изнася съкровищата на Тутанкамон извън страната. През уикенда от офертата се възползваха хиляди европейци – вместо да летят до размирния Кайро, те прекараха два незабравими почивни дни в Кьолн. Съблазнителната екстра е достъпна и за българите благодарение на нискотарифната авиокомпания Germanwings, която пусна специална великденска оферта за града на Рейн.
Летим в петък по обяд с всички възможни удобства с Airbus A319 – един от 30-те самолета на новата флотилия, с която оперира компанията. Преспиваме в хотел на брега на Рейн. А в съботния ден гостуваме на Тутанкамон, който е обсебил 4 квадратни километра площ в експоцентъра. Тук е аранжирана по великолепен начин гробницата на загадъчния фараон. Такава, каквато я е открил английският археолог Хауард Картър! Над виртуозната реплика са работили най-добрите египтолози и реставратори, за да постигнат пълна идентичност с оригинала. Неотдавна египетските власти взеха решение оригиналният гроб да бъде затворен за посетители, тъй като фреските са особено крехки и се повреждат от дъха на хилядите посетители. По тази причина Върховният съвет за опазване на историческото наследство на Египет заръча изработката на реплика на гробницата, в която да бъдат допускани туристи. Точно тази реплика в момента се намира в Кьолн. Щастливците, попаднали вътре, се чувстват едва ли не като самия откривател!
През изложбеното хале преминават хиляди германци, училища водят под строй своите възпитаници. Касите са затрупани със заявки от чужбина, а видни изследователи на египетската култура от цял свят си дават среща при фараона. Тутанкамон вече прие 10 000 посетители. Очаква се за великденските празници техният брой да се удвои и утрои. А духът на Фараона сякаш е завладял целия град. Образът му гледа от витрините на луксозните магазини, рокли в стил „Тутанкамон“ се продават по най-оживените търговски улици.
Кьолн, смятан основателно за една от перлите на Германия, предлага хиляди атракции за чужденеца. Романтична разходка с лодка или корабче по Рейн, дегустация на фини сладкарски изделия, току-що произведени в уникалния музей на шоколада, надвесен над магическата река, удоволствието да си измиеш ръцете с течащ одеколон в къщата „4711“, по-известна като дома на Кьолнишевасер.
А по Великден туристите ще могат да се насладят и на звуково пиршество – звуците на най-голямата камбана на прочутата Kölner Dom - Кьолнската катедрала. Тази камбана бие само за големите християнски празници. Местните хора я наричат "Дебелият Петър", защото тембърът й е плътен и впечатляващ.
Кьолнската катедрала "Свети Петър и Света Мария" е безспорно най-голямата забележителност на града, разположен по двата бряга на Рейн в западната германска провинция Северен Рейн-Вестфален. Обявена за туристически символ №1 и за най-важната забележителност за цяла Германия, Кьолнската катедрала представлява най-голямата готическа християнска постройка на територията на цяла Западна Европа. От 1996 година е включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО и представлява един от символите на средновековната сакрална архитектура

Мощите на влъхвите, пазени тук, са в ракла със стъклена рамка, която магнетично събира погледите. Тя е възхитително златарско изделие от XII век, приписвано на Вердюн. Пет големи витража в лявата част на страничния кораб представят живота на Дева Мария и св. Петър. Южно от деамбюлатора е прочутата скулптурна украса "Поклонението на влъхвите" от Стефан Лошнер.
Кьолнската катедрала оцелява при съюзническите бомбардировки по време на Втората световна война, въпреки че на няколко пъти е директно поразявана от бомби.
Немският град впечатлява туристите със своите 36 музея и 100 художествени галерии, които предлагат голямо разнообразие от експозиции и изложби. Градът е прочут още с филхармонията и операта си, с драматични театри и шоу програми, привличащи посетители от цял свят.



Г-жа Анжелика Шваф, говорител и директор международни комуникации на Germanwings: За да летите евтино, резервирайте по-рано


- Г-жо Шваф, моля представете накратко авиокомпанията?
- Germanwings е една от най-успешните нискотарифни авиокомпании в Европа. Предлагаме полети на изгодни цени, но с много високо ниво на обслужване, до повече от 75 дестинации в цяла Европа.

- Откога Germanwings е в България?
- Germanwings стъпи на българския пазар през лятото на 2007 година.

- С какво се опитвате да привлечете повече клиенти в нашата страна?
- Нашите пътници имат възможността да се възползват не само от страхотна селекция на дестинации и привлекателни ценови пакети, но и от новите и модерни самолети Airbus A319 с удобни кожени седалки, добре обучен персонал и атрактивни услуги по време на полета. Неотдавна засилихме сътрудничеството си с нашата компания-майка – Lufthansa. Това ще даде възможност на лоялните пътници да трупат мили с програмата Miles & More при всеки полет с Germanwings.

- Разкажете за специалните промоции по празниците. Какви нови дестинации ще предложите на българския пасажер?
- Ще продължим да обслужваме полетите си до София, а от лятото ще стартираме и чартърен полет до Варна.

- Вашите съвети за онези, които искат да летят евтино?
- Тези, които искат да спестят пари, трябва да резервират билетите си по-рано и да бъдат колкото се може по-гъвкави.

Станете почитател на Класа