"Самая" пристига у нас на 31 май

“Самая“ , новото шоу на световния ансамбъл „Грузински легенди“, гостува е нас на 31 май в зала 1 на НДК. Музикално-балетната трупа, смятана за едно от чудесата на съвременната хореография, ще се представи за първи път в България с уникален спектакъл. Той вече бе показан на най-големите сцени в САЩ, Франция и Русия, където „Грузински легенди“ гостуват с огромен успех. Техните спектакли се възприемат по световните сцени като спиращи дъха музикални събития.
Древни предания са интерпретирани по необикновено красив начин от грузинските танцьори, певци и изпълнители. Полетът на фантазията в хореографията, пъстрият избор на костюми и богатият декор, както и сякаш нереално красивата музика пренасят зрителя в Кавказ.
“Самая” е алегоричен разказ за вечната борба между доброто и злото, сказание за битки и победи, за любов и омраза, за живота и смъртта и най-вече за гордостта и смелостта на грузинския народ. Историята е сътворена от множество малки лични драми, всяка от които е пресъздадена посредством танц, музика и песен. Обратно на обикновената драматична постановка, където зрителят е поставен да изучава и следи фабулата, тук поради спецификата на жанра, действието на сцената директно се пренася като чувство в душата му и отприщва поток от емоционални преживявания. Зрителят спонтанно се радва, плаче и се смее с героите на сцената.
Някои части от разказа акцентират на смелостта и куража на юнаците, а други върху елегантността и грациозността на героините; на сцената се пресъздават сватбени ритуали, любовни обети, дадени в подножието на заснежения Кавказ, яростни дуели, надбягвания с коне, главозамайващи пируети и всичко това е представено с почти немислимата техника на изпълнение на палци в меки обувки.
Танците са съпроводени от традиционна грузинска музика, която осигурява на зрителите възможност да се насладят в пълнота на това музикално съкровище на човечеството. В представлението има соло изпълнения на великолепни перкусионисти и свирачи на саламури (традиционен духов инструмент). Най-талантливите музиканти, танцьори и певци на Грузия споделят хилядолетната традиция и изкуство на тази богата в музикално отношение област.
Билети за спектакъла “Самая” на ансамбъла “Грузински легенди” може да намерите в мрежата на http://ticketplus.bg на касата на НДК и в “Дюкян Меломан”.

Станете почитател на Класа